Ministerstvo zemědělství chce učit děti zdravě jíst. Do škol zavádí medové snídaně

Ministerstvo zemědělství chce zavést do školek a škol takzvané medové snídaně. Děti během nich navštíví i včelař, který jim vysvětlí, jak se med zpracovává. První vybrané školy si novinku, která má děti naučit zdravě snídat, pilotně vyzkouší už v listopadu. Česko se inspirovalo ve Slovinsku, kde akci pořádají každoročně už osm let. Opozice projekt považuje za bezvýznamný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Včelí med

Včelí med | Foto: Jana Krontorádová

„To vypadá tak, že před vyučováním se děti posadí, namažou si máslo a med, dají si mléko. Trvá to nějakou hodinu. Potom začne škola a děti jdou do svých tříd," popsal medové snídaně Simon Konobelj ze slovinského velvyslanectví v Praze.

U školáků podle něj mají velký úspěch. „Loni se u nás medová snídaně uskutečnila ve 429 školách, což je nějakých 94 procent všech škol, a zúčastnilo se jí 150 tisíc dětí. Probíhala rovněž v 270 školkách, takže taky pro menší děti.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo zemědělství chce ve školách zavést medové snídaně. O co se jedná, zjišťovala Veronika Hlaváčová

Ve Slovinsku akce probíhá jednou ročně. Ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL chce ale medové snídaně zavést s tím, že budou pro děti připravené častěji.

Pilotní projekt chystá resort na listopad. Na kolika školách a kde bude probíhat, není zatím jasné. Součástí bude ale i přednáška.

„Přijde včelař, který vysvětlí základní postupy, pokud jde o chov včel. Jak vypadá úl, rámek. Co dělá královna, co dělají dělnice, trubci. To je část edukativní,“ přiblížil Jurečka.

„Potom probíhá tradiční snídaně, kde děti mají možnost snídat chleba s máslem, medem a mlékem. Taková tradiční, vesnická snídaně, řekněme.“

Pomoc od včelařů

O financování projektu se podle Jurečky zatím jedná. „Ještě analyzujeme, jaké finanční nároky by na to byly, a chceme do toho vtáhnout i přímo včelařské spolky z míst, kde ty školy jsou. Očekáváme, že by se podílely na části nákladů," dodal.

Český svaz včelařů s podporou počítá.

„Je dobré, když děti nahradí cukr medem. Protože jim neubírá tolik vápníku. A navíc, když budou mít kvalitní med, tak do sebe dostanou další vitamíny, minerály a látky, které jim zpevní zdraví, odolnost třeba při zimních plískanicích," řekl včelař Vladimír Glaser.

Podle opozice je ale takový pilotní projekt bezvýznamný. Kritizuje ho například poslankyně TOP 09 Anna Putnová.

„Já bych řekla, že to je naprostý úlet. Zřejmě panu ministrovi uletěly včely. Medové snídaně je podle mě PR pana ministra. My nejsme v Africe, abychom museli dětem poskytovat snídaně a pokud chceme, aby děti zdravě snídaly, tak je potřeba udělat osvětu rodičům,“ zdůvodnila.

Vedle Slovinska se medové snídaně konají také ve školkách a školách v Maďarsku.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme