Ministerstvo zemědělství chce zpřísnit podmínky prodeje sudového vína

Přísnější pravidla pro dovoz a prodej sudového vína chce prosadit ministerstvo zemědělství, které dnes představilo novelu vinařského zákona. Sudová vína by měla být nově opatřená kontrolní páskou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vinný bar, vinárna, víno

vinný bar, vinárna, víno | Foto: Fotobanka Pixabay

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky z KDU-ČSL novela také zpřísňuje postih za pančování vína. Státní zemědělská inspekce při loňských kontrolách zjistila, že pančované víno je v každém třetím sudu, který je v Česku v prodeji. Současný zákon počítá s maximálně pětimilionovou pokutou.

„Pokud jde o přestupek, který by se týkal falšování vína, kdy i vlastně poprvé jasně definujeme, co toto falšování vína je, tam máme sankci až do výše 50 milionů korun,“ upozorňuje Jurečka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo zemědělství chce zpřísnit podmínky prodeje sudového vína. Hostem ČRo byl ministr zemědělství Marian Jurečka

Vinaři měli k návrhu novely zákona řadu připomínek. Třeba k pásce, která má krýt uzávěr každého sudu, za kterou by měl sám zodpovídat sám vinař. Prodejci také budou muset víno skladovat v určených podmínkách.

Vinaři namítali, že návrh nepostihuje podstatu problému, tedy víno, které je mimo jakoukoli evidenci. Chtěli evidenci vín, která do Česka přicházejí. Ministr Marian Jurečka ve vysílání ČRo upozornil na to, že každé víno ze zahraničí budou muset dovozci nahlásit.

„Dovoz každého vína do ČR bude muset být ohlášen našemu dozorovému orgánu do 12 hodin. Víno pak bude muset být několik dnů na skladě u dovozce, abychom měli možnost odebrat vzorky, zanalyzovat a zjistit, zda víno splňuje všechny parametry toho, co udává etiketa, respektive průvodní list toho vína,“ upozorňuje Jurečka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrhu nového vinařského zákona mluvil prezident Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray

Pro vinaře z Čech a Moravy tak přísné podmínky platit nebudou, protože ministerstvo zemědělství je už eviduje.

Prezident Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray upozornil, že již dnes platí, že každý, kdo přiváží víno na území ČR, musí vézt určitou evidenci. „A pokud by se ta evidence centralizovala v registru, stát by měl lepší a okamžitý přístup k tomu, kdo a jaké víno dovezl. Pokud to tedy bude správně dodržováno a kontrolováno, mohl by to být krok správným směrem,“ poznamenal.

Klesne počet prodejních míst

Podle Jurečky díky novým pravidlům poklesne také počet prodejních míst vína. „Prodejce vína musí být registrován, musí při registraci uvést, od koho víno nakupuje, a musí splnit minimální nároky na skladování vína,“ vysvětluje.

Vinařská asociace České republiky usilovala i o jiné změny.„Aby na přední etiketě byla přímo uvedena provenience hroznů, to znamená oblast, ze které hrozen pochází. Bohužel spousta plničů dává tuto informaci drobným písmem na zadní etiketu a to je podle našeho klamání spotřebitele,“ přibližuje její místopředseda Petr Marek. Vinaři podle něj novou podobu zákona zatím neviděli.

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme