Ministerstvo životního prostředí nevylučuje prolomení limitů v Bílině

Ministerstvo životního prostředí je proti úplnému prolomení těžebních limitů v severních Čechách. Reaguje tak na požadavek odborů, které chtějí těžit hnědé uhlí ve všech tamních dolech, což by znamenalo zbourání části Horního Jiřetína a Černic. Šéf resortu Richard Brabec z hnutí ANO nevylučuje možnost prolomení limitů jen v lomu Bílina.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na Doly Bílina

Pohled na Doly Bílina | Foto: Stanislava Brádlová

„Jasně jsme řekli, že i v případě prolomení v Bílině budeme požadovat - nejenom jako ministerstvo životního prostředí, ale myslím, že by to měla chtít celá vláda - aby bylo v surovinové politice úplně zřetelně řečeno, na co uhlí za limity půjde,“ uvedl Brabec.

„Protože i v případě Bíliny jde o nějaký zásah, který třeba neovlivní lidská sídla jako v Jiřetíně, Litvínově nebo Černicích, ale je to také dopad na životní prostředí,“ dodal ministr.

Odbory prosazují úplné prolomení limitů těžby v severních Čechách

Číst článek

Úplné prolomení limitů těžby je podle Brabce zbytečné. Upozorňuje na to, že stát vytěží na svém území asi 40 milionů tun hnědého uhlí za rok, z toho jde ale jen 7 milionů tun na teplo pro české domácnosti.

Vláda by měla o těžebních limitech rozhodnout do konce února.

Lom Bílina | Foto: Český rozhlas

David Černý, Simona Bartošová, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme