Ministr dopravy Prachař ve vládě končí, nahradit ho má šéf Skansky

Ministr dopravy Antonín Prachař z hnutí ANO ve vládě končí. Několik týdnů čelil kritice opozice i koaličních partnerů. Předseda hnutí a ministr financí Andrej Babiš řekl, že Prachař nabídl rezignaci a předsednictvo ANO ji přijalo. Na post ministra dopravy ANO navrhuje Dana Ťoka, ředitele stavební společnosti Skanska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antonín Prachař

Antonín Prachař | Foto: Filip Jandourek

„Já nechci být terčem jak ze strany opozice, tak ze strany médií. Myslím si, že takový stav neprospívá ani resortu dopravy, ani mé osobě a ani hnutí ANO,“ řekl Antonín Prachař.

„Jsem spokojený se svým účinkováním. Věřím, že postupem času to bude tak hodnotit i veřejnost. Vracím se do privátní sféry,“ uvedl odcházející ministr.

Rezignace nepřekvapila

Konec ministra dopravy požadovala pravicová opozice ve sněmovně. Podle ODS a TOP 09 Prachař za osm měsíců ve funkci nesplnil nic z toho, co sliboval. Kroky ministra kritizovali také koaliční partneři.

Přehrát

00:00 / 00:00

O působení Antonína Prachaře na postu ministra dopravy mluvili Petr Svoboda ze Sdružení pro výstavbu silnic a komentátor ČRo Petr Hartman

Podle premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky se Prachařovi například nepovedlo urychlit výstavbu silnic a dálnic tak, jak si vláda předsevzala. Předseda vlády taky kritizoval personální změny na Ředitelství silnic a dálnic.

„Je evidentní, že se Prachařovi v posledních měsících začala kumulovat celá řada věcí a celá řada problémů,“ připomíná Sobotka.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Hamáček řekl, že se rezignace Prachaře dala očekávat: „Odstoupení pana ministra Prachaře je důsledek dlouhodobých problémů v resortu dopravy. To je situace na ŘSD nebo otázka tendru na mýto, ale i některé otázky na Českých drahách, kde rozhodně nepanovala stabilita.“

Kandidátem na ministra dopravy je šéf stavební firmy Skanska Dan Ťok

Číst článek

Opozice Prachařův konec uvítala

Místopředseda poslanců TOP 09 a člen sněmovního podvýboru pro dopravu František Laudát Prachařovu rezignaci vítá. „Co se děje na Ředitelství silnic a dálnic, tak tam je naprostý chaos, který nemá vůbec obdoby,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky práce Antonína Prachaře zhodnotili Petr Šlegr z o.s. Centrum pro efektivní dopravu a Jiří Petrák, předseda správní rady stínového ŘSD a bývalý ředitel české pobočky poradenské projektové společnosti Mott MacDonald

„Já mu nevyčítám ty předchozí věci, protože poměrně snadno rozvrátíte investice a není jednoduché je dávat dohromady. Byly věci, které způsobil on. Došel k naprostému úpadku například Besipu. Poukazoval jsem na to, že dramaticky přibývají mrtví na našich silnicích proti loňsku,“ říká Laudát.

Podobně to vidí i šéf poslanců ODS a exministr dopravy Zbyněk Stanjura. „Ty neustálé změny, odkládání všech důležitých rozhodnutí... Jednoznačně k tomu ta situace směřovala,“ tvrdí Stanjura.

Šéf Skansky ministrem dopravy?

Hnutí ANO navrhuje na ministra dopravy Dana Ťoka, nynějšího ředitele stavební společnosti Skanska. Podle Andreje Babiše má Ťok zkušenosti s řízením velké firmy a je tak správným kandidátem.

„Naše hnutí si za tou nominací stojí. Myslím si, že pan Ťok je renomovaná osoba. Určitě může někdo namítat, že je to problém, že pracoval ve stavební firmě. Já si myslím, že právě ŘSD se dostalo do područí stavebních firem. A proto si myslím, že právě člověk, který přichází z takové firmy, bude schopen čelit těm různým atakům stavebních firem,“ míní Babiš.

ČRo, Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme