Ministr Mládek navrhuje odložit rozhodnutí o limitech na dole ČSA

Těžební limity hnědého uhlí na dole Bílina v severních Čechách by se ještě letos mohly prolomit. Doporučuje to ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD. Rozhodnutí o prolomení limitů na dole ČSA by odložil na rok 2020.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horní Jiřetín, těžební oblast uhelních dolů

Horní Jiřetín, těžební oblast uhelních dolů | Foto: Khalil Baalbaki

Podle Mládka bude v rozhodnutí o dole ČSA, kde těží Severní energetická, hrát roli prodloužení životnosti Jaderné elektrárny Dukovany.

„Za předpokladu, že příprava výstavby a samotná výstavba jaderných bloků půjde podle plánu, zároveň Dukovany budou fungovat celých 50 let, a ne pouze 40 jeden každý blok, tak bychom se podle všeho obešli bez uhlí z dolu ČSA a bez bourání Horního Jiřetína,“ řekl ministr.

Naopak na dole Bílina, který patří Severočeským dolům, by se limity podle Mládka měly prolomit ihned. Uhlí z Bíliny stát potřebuje především pro teplárny. Ministr tvrdí, že pokud by se v tomto dole limity neprolomily, zvýšila by cena tepla i pro domácnosti. Práce také zůstane horníkům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Své návrhy ohledně těžebních limitů představil na Radiožurnálu ministr průmyslu Jan Mládek, reagoval na ně Jiří Koželouh z Hnutí Duha

Prolomení limitů na dole ČSA chce ministr Mládek odložit i proto, že těžba na obou dolech by byla pro těžaře ekonomicky nevýhodná. Pokud se navíc bude na dole ČSA těžit i do hloubky, je tam podle ministra dost uhlí i pod limity.

„Identifikovali jsme některé nové skutečnosti během debat a zpracovávání studií v posledních měsících. To je jednak skutečnost, že důl ČSA může fungovat nikoliv do roku 2022, ale až do roku 2025 díky použití metod chodbicování a stěnování, to znamená dotěžení části uhlí spíše hlubinným způsobem,“ vysvětlil Mládek.

Odklad rozhodnutí o těžbě v lomu ČSA se nelíbí ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi z ANO. „Pokud nerozhodneme jako vláda o dolu ČSA v roce 2015, tedy do konce roku, tak to znamená, že už jsme vlastně rozhodli o útlumu těžby. Nevím, co se za tu dobu změnilo, že by se dalo to rozhodnutí prodloužit o pět let. Není to technicky možné.“

Vláda v současnosti řeší, k jaké ze čtyř variant ohledně těžby uhlí na severu Čech se přikloní. Vedle zachování limitů a jejich prolomení jen na dole Bílina je ve hře ještě pokračování těžby za limity na lomu ČSA, které by přineslo bourání Horního Jiřetína nebo jeho části. Pomoci mají studie zadané ministerstvem průmyslu.

„Minimálně jsem přesvědčen, že vláda schválí prolomení na dole Bílina, tam se zdá být většinový konsensus. To, co zbývá k rozhodnutí, je, zda se posune rozhodnutí (o dole ČSA - pozn. redakce) o pět let, jak navrhujeme, nebo že vláda rozhodne okamžitě. Pak by zřejmě rozhodla, že se nebudou prolamovat limity,“ podotkl Jan Mládek.

Alibismus, říká o návrhu odložit rozhodnutí zástupce Hnutí Duha

Programový ředitel Hnutí Duha Jiří Koželouh považuje návrh ministerstva průmyslu a obchodu odložit rozhodnutí o limitech na dole ČSA za alibistické a kruté vůči obyvatelům Horního Jiřetína a dalších ohrožených obcí.

„V tuhle chvíli je zřejmé i podle státní energetické koncepce i podle studií, které k tomu jsou, že to uhlí za limity potřeba není a nebude. Spotřeba hnědého uhlí se má v České republice snižovat o 73 procent v dalších 25 letech, takže vláda by podle mého názoru rozhodně měla rozhodnout o tom, že limity na dole ČSA budou zachovány,“ argumentuje Koželouh.

S odkladem rozhodnutí o prolomení limitů na lomu ČSA nesouhlasí ani hnutí Greenpeace. „V této situaci rozhodnutí odkládat o pět let nedává žádný smysl. Je to velmi kruté vůči desítkám tisíc obyvatel severních Čech. Jak vůči lidem v ohrožených obcích, v Horním Jiřetíně a Litvínově, tak vůči horníkům, kteří dalších pět let nebudou vědět, jestli o práci přijdou nebo nepřijdou,“ vysvětluje Jan Rovenský z Greenpeace.

„Myslím, že není žádný důvod to rozhodnutí odkládat. Doufám, že vláda návrh pana ministra nepřijme a že limity na velkolomu ČSA explicitně potvrdí,“ věří Rovenský.

Horní Jiřetín | Foto: Khalil Baalbaki Tomáš Adamec Filip Jandourek Michal Jindra

Věra Pfeifferová, Martin Hromádka, Vladimír Bachořík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme