Ministr obrany bude jednat o americkém konvoji s generálním štábem

Vrchní představitelé české armády se sejdou, aby projednali plánovaný přesun konvoje americké armády přes Česko. Asi stovka vojenských vozidel včetně obrněných transportérů Styker projede příští týden přes české území.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO bude řešit průjezd vojenského konvoje se zástupcem náčelníka generálního štábu Františkem Malenínským.

Vojenská vozidla mají projet Českem příští týden, konkrétně mezi 29. březnem a 1. dubnem. Průjezd amerických vojsk přes české území schválila v pondělí vláda. Souhlas dal také senátní výbor pro zahraničí, obranu a bezpečnost.

Podle předsedy senátního výboru Františka Bublana z ČSSD není samotný přejezd žádnou mimořádnou událostí. Neobvyklé je podle něj provedení celé akce. "Bude skutečně průjezd. Pojede se třemi směry, pojede se v kolonách, které budou rozčleněny na skupiny, takže to vyvolá větší pozornost veřejnosti," vysvětluje.

Trasa konvoje | Foto: Český rozhlas

Proti průjezdu konvoje ostře vystoupili například komunisté. Považují přejezd za provokaci, která odporuje snahám o diplomatické řešení ukrajinské krize.

Senátor za hnutí Severočeši.cz Jaroslav Doubrava vidí problém hlavně v množství vojáků a techniky. „To je to, co vzbuzuje nechuť, nedůvěru a odpor. Tenhle případ samozřejmě vyvolává pochybnosti. Vzpomeňte si, když odcházela sovětská vojska. Jak jsme vykřikovali, že žádná další cizí vojska na našem území nechceme mít. Myslím si, že to bylo správné.“

Obrněný bojový transportér Stryker | Foto: Reuters

Ve vojenské koloně bude asi 516 vojáků a 118 vozidel. Část kolony budou tvořit osmanáctitunové obrněné transportéry Stryker. Vojáci se na našem území zdrží tři dny, všechny výdaje platí americká vláda. Česko bude zajišťovat poskytování pohonných hmot a řešit záležitosti související s přesunem.

Jednotky a technika se budou vracet z vojenského cvičení Atlantic Resolve v Litvě a Polsku. Americký konvoj projede Českem po třech trasách, které se spojí v Praze. Odtud budou pokračovat na armádní základnu v bavorském Vilsecku, která leží asi 65 kilometrů od českých hranic.

Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme