Ministr udílel tituly Rytíř, Dáma a Mecenáš kultury. In memoriam ocenil i Hašlera

Ocenění a titul Rytíř a Dáma české kultury dnes dostali malířka Helga Hošková-Weissová, herečka Marie Tomášová, režisér a herec František Miška a výtvarník Jiří Sozanský. Všechny oceněné spojuje osobní vzdor proti totalitním režimům či perzekuce z jejich strany. In memoriam připadlo ocenění českému písničkáři, herci, skladateli a spisovateli Karlu Hašlerovi a spisovatelce Boženě Kuklové-Jíšové. Čestný titul Mecenáš české kultury si odnesla zakladatelka pražského Muzea Kampa Meda Mládková.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ocenění Dam, Rytířů a Mecenášů české kultury. Na snímku ministr kultury Daniel Herman a výtvarník Jiří Sozanský

Ocenění Dam, Rytířů a Mecenášů české kultury. Na snímku ministr kultury Daniel Herman a výtvarník Jiří Sozanský | Foto: Filip Jandourek

Ceny se předávaly v rámci festivalu proti totalitě Mene Tekel v Divadle na Vinohradech v Praze. Udílel je ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

„To, na čem mi záleží, je ukázat krásu skrytých krystalů, ukázat na lidi, kteří uspěli nejen svým uměním, ale také morálními kvalitami,“ řekl na úvod večera Herman. Poselství, která sdělovali světu vyznamenaní, jsou podle něho dnes stále aktuální.

Ceny se letos předávaly podruhé. Titul Rytíř a Dáma české kultury chce ministr udílet těm, kdo mají výrazný podíl na rozvoji duchovních, etických či kulturních hodnot ve společnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ocenění Rytířů, Dam a Mecenášů kultury mluvil ministr kultury Daniel Herman

Malířka Helga Hošková-Weissová (1929) se ve své tvorbě výrazně věnuje tématu holokaustu. Sama prošla terezínským ghettem. Její deník z let 1938 až 1945 vyšel v několika zemích, česky před čtyřmi lety. V roce 2009 dostala medaili Za zásluhy.

Marie Tomášová (1929) působila v Divadle Za branou svého manžela režiséra Otomara Krejči. Za normalizace bylo divadlo zlikvidováno a herečka měla zakázáno hrát, což mohla znovu až po roce 1989. V roce 2009 získala cenu Thálie za celoživotní mistrovství.

Režisér, herec a scenárista František Miška (1919) prošel terezínským ghettem a dalšími koncentračními tábory. Roku 1947 nastoupil do angažmá v Realistickém divadle v Praze, odkud roku 1950 přešel do Městských divadel pražských. Od poloviny 80. let působil v zahraničí (Francie, Švýcarsko, SRN), 13 let vedl Městské divadlo v německém Baden-Badenu. "Rád bych poděkoval všem svým spolupracovníkům, hlavně za trpělivost. Dnešní ocenění je pro mne impulzem a jsem za něj vděčný," řekl Miška při převzetí ceny.

Sochař, malíř a grafik Jiří Sozanský (1946) se ve svém díle dlouhodobě zaměřuje na člověka v mezních situacích, ve válce či v totalitních režimech. Na českou uměleckou scénu vstoupil v polovině 70. let. V roce 1976 představil v Terezíně svou první samostatnou výstavu, kterou chtěl připomenout holokaust. K jeho významným dílům patří Památník obětem komunismu, Lágr Vojna u Příbrami či Památník politickým vězňům ve Valdicích.

Držitelka titulu Mecenáš české kultury Meda Mládková se narodila 8. září 1919. Od roku 1948 žila v emigraci. Po celou dobu života v zahraničí, nejdříve ve Švýcarsku, později ve Francii a nakonec ve Spojených státech, pomáhala krajanům - přispívala k šíření děl českých spisovatelů a novinářů, později se rozhodla sbírat díla českých umělců. "Děkuji. Kdybyste pro mě chtěli něco udělat, buďte hodní na zvířata," řekla Mládková.

Ocenění Dam, Rytířů a Mecenášů české kultury. Na snímku ministr kultury Daniel Herman a zakladatelka pražského Muzea Kampa Meda Mládková | Foto: Filip Jandourek

Od roku 1989 hledala v Praze prostory vhodné pro vytvoření muzea moderního umění, aby mohla své sbírky zpřístupnit veřejnosti. Muzeum Kampa se od svého otevření v roce 2003 stalo významnou kulturní institucí.

Za spisovatelku Boženu Kuklovou-Jíšovou převzala cenu její dcera Božena Zvolská. „Věřím tomu, že to maminka vidí a má radost,“ řekla.

Součástí slavnostního aktu bylo také položení květin k bustě herečky Anny Letenské, která zahynula v koncentračním táboře.

Hold jí vzdal ministr Herman společně s ředitelem Divadla na Vinohradech Tomášem Töpferem. Divadlo připravilo pro účastníky u příležitosti udělení ceny Karlu Hašlerovi představení Hašler.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme