Ministr zdravotnictví odvolal kvůli údajnému střetu zájmů ředitele hradecké nemocnice

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD odvolal kvůli údajnému střetu zájmů z funkce ředitele Fakultní nemocnice v Hradci Králové Romana Prymulu. Informoval o tom mluvčí ministerstva Ladislav Šticha. Prymula nařčení odmítá a hodlá se proti němu bránit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Prymula

Roman Prymula | Foto: Adam Kebrt

Roman Prymula měl podle ministerstva jako ředitel veřejné fakultní nemocnice inkasovat desítky milionů korun od společnosti Biovomed, která zprostředkovává klinické studie.

Firmu přitom vlastnila a zřejmě doposud vlastní jeho dcera Karolína Prymulová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr zdravotnictví odvolal kvůli údajnému střetu zájmů ředitele hradecké nemocnice. Podrobnosti zjišťoval Václav Rokyta

„Vzhledem k tomu, že jako ředitel nemocnice rozhodoval o nákupech farmaceutických a zdravotnických prostředků, jejichž dodavatelé zároveň spolupracovali s jeho soukromou společností Biovomed, tak došlo k flagrantnímu střetu zájmů. Ministerstvo zdravotnictví nemohlo postupovat jinak,“ vysvětlil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha.

Prymula zastával ve firmě Biovomed funkci prokury, majitelka mu tak předala pravomoci spojené s vedením podniku. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD ho proto žádal, aby post opustil. Prymula to udělal a sám nyní ve vysílání Českého rozhlasu připustil, že jde o věc, kterou lze chápat „trochu jako střet zájmů“.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr odvolal ředitele hradecké nemocnice. Debatovali odvolaný Roman Prymula a šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt

„V tomto komerčním subjektu jsem zastával po určitou dobu funkci prokury. Neuvědomil jsem si, že je to statutární orgán. Dcera byla v zahraničí. Stále to ale nic nemění na tom, že jsem nebyl v jakémkoli konfliktu zájmů s nemocnicí jako takovou, protože od nemocnice nic bráno nebylo,“ dodal.

Prymula, který je také předsedou České vakcinologické společnosti, tak obvinění ministerstva odmítá. Podle něj je údajný střet zájmů s nemocnicí jen zástupný problém a jde spíše o názorové neshody s ministrem zdravotnictví. Českému rozhlasu také řekl, že se kvůli odvolání z funkce bude bránit soudní cestou.

Ministerstvo pošle do nemocnice kontrolu

Bývalý mluvčí ministra zdravotnictví a dnes šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt je ale přesvědčený, že Prymula ve střetu zájmů byl.

„Pan profesor Prymula je ředitelem velké fakultní nemocnice, která nakupuje od farmaceutických firem léky, a zároveň těmto firmám poskytoval služby, za které bral velké peníze. Nebo je brala rodinná firma, ve které on nějakým způsobem působil,“ popsal Cikrt.

Fakultní nemocnice Hradec Králové nabízí pacientům více než 1500 lůžek na přibližně 20 klinikách. Celkem zaměstnává na 4000 lidí a je jedním z největších zaměstnavatelů v Královéhradeckém kraji. Ročně je v nemocnici hospitalizováno přes 40 tisíc pacientů, zhruba 40 procent z nich je operováno. Ambulantně je ošetřeno více než půl milionu pacientů.

„Práce pana profesora Prymuly jsem si vždy vážil a považuji ho za skvělého odborníka v oboru vakcionologie. Zjištění, že porušoval zákon zamlčováním informací o střetu zájmů a pravdivě neinformoval o svých rozsáhlých soukromých aktivitách, považuji za natolik závažné, že jeho setrvání na místě ředitele veřejné fakultní nemocnice je nadále neudržitelné," dodal k odvolání ministr Němeček.

Resort zdravotnictví chce navíc vyslat do královéhradecké nemocnice v nejbližším termínu kontrolu.

„Podnikneme teď dva kroky. První je, že ve Fakultní nemocnici Hradec Králové bude provedena hloubková kontrola nakupování léčiv a zdravotnických prostředků. Zároveň vypisujeme výběrové řízení na ředitele,“ upřesnil Němeček.

ČRo, Tomáš Bystrý, Václav Rokyta, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme