Ministři by měli na vládě znovu řešit budoucnost České pošty

Vláda se bude znovu zabývat Českou poštou. Hlavní otázkou je, z čeho zaplatit její ztrátové pobočky v odlehlejších oblastech. Ministerstvo vnitra v novele poštovního zákona navrhuje, aby na ně přispíval stát. Česká pošta provozuje přes 3000 poboček, víc než 1000 z nich je ztrátových.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pošťák, poštovní doručovatel (ilustrační foto)

Pošťák, poštovní doručovatel (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Resort financí tvrdí, že pošta nepotřebuje prostředky od státu už letos. O případné podpoře je ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO ochoten uvažovat pro příští rok.

Požaduje ovšem určení maximální částky, která by ze státní pokladny do České pošty šla. Ani Babiš ale pobočky rušit nechce.

„Jsme konfrontováni se zákonem, který je nefunkční, protože je tam kompenzační fond, a ten nefunguje. Takže já uznávám, že od roku 2016 bychom měli jednat o nějaké formě pomoci České poště. Ale musí to být samozřejmě zastropováno, nemůže to být bianko šek,“ upozornil.

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD zdůraznil, že dnes nastane poslední možnost, kdy se na vládě dohodnout. Podle něj je to nutné, aby novela včas prošla parlamentem.

„Česká pošta v současné době za první čtyři měsíce hospodaří se ziskem, který převyšuje 200 milionů korun. Ale důsledek toho, že takto hospodaří, je jeden jediný – Česká pošta v současné době zastavila investice,“ vysvětlil.

„Podfinancovanost České pošty je větší než pět miliard korun. V současné době pouze čekáme na to, abychom dostali stabilní nástroj, a Česká pošta se mohla chovat jako každý jiný podnik v České republice,“ dodal Chovanec.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme