Ministři pošlou do Norska nesouhlasnou nótu. Michalákovou vyzvou, aby se odvolala

Vláda ve středu odešle do Norska nesouhlasnou nótu s rozhodnutím tamních úřadů, které odebraly Evě Michalákové veškerá rodičovská práva k oběma dětem. Michalákovou ministři vyzvou, aby se odvolala, později ji případně stát podpoří u mezinárodního soudu ve Štrasburku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, premiér Bohuslav Sobotka a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Zleva ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, premiér Bohuslav Sobotka a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová | Zdroj: ČTK

Kromě nesouhlasu s rozhodnutím bude v nótě požadavek na vysvětlení od norských úřadů, proč se verdikt odchýlil od dosavadních informací o nepřípustnosti adopce. Česká vláda ale podle Sobotky nebude podávat mezistátní stížnost.

„Takováto mezistátní stížnost se podává v případě masového systémového opakovaného porušování práv občanů jednoho státu státem druhým,“ řekl Sobotka. Zároveň upozornil, že před podáním stížnosti musí Eva Michaláková vyčerpat všechny opravné prostředky.

Ministr zahraničí Lubormír Zaorálek zástupkyni norské velvyslankyně řekl, že přístup norských úřadů v kauze Michalákových poškozuje vzájemné vztahy. Norský krok považuje vzhledem k dřívější dohodě za nehorázný.

Zaorálek si pozval norskou velvyslankyni, postup v kauze Michaláková považuje ze nehorázný

Číst článek

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová bude žádat o vysvětlení norské úřady, stejně tak má podle vlády učinit Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí.

Prezident Miloš Zeman si myslí, že kvůli norskému rozhodnutí by mohl být stažen na konzultace český velvyslanec v Norsku. Své předchozí vyjádření, že nepovažuje za špatný nápad vyhostit norskou velvyslankyni v Česku, označil za nadsázku.

K vyhoštění norské ambasadorky a k přerušení diplomatických styků se severskou zemí vyzývá český europoslanec za KDU-ČSL, Tomáš Zdechovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kaze Michaláková mluvila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová a také europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský

„Musíme dát jasný signál, že není možné něco říkat a něco jiného dělat. Celou dobu jsme byli taháni za nos. Norská velvyslankyně veřejně tvrdila, že medializace případu nebude mít vliv na to, že děti budou adoptovány a pak se dozvíme, že to neplatí, že krajská komise rozhodla jinak.“

Ministři možnost přerušení diplomatických styků probírali. Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové se ale nakonec k této variantě nepřiklonili.

"S Norskem potřebujeme komunikovat právě kvůli případné ochraně rodiny. Kdybychom teď vyhostili velvyslankyni a oni našeho velvyslance, tak bychom si tento komunikační kanál přetrhli.“

Norské úřady poslaly mladšího syna Michalákových k současným pěstounům

Číst článek

Postupem v kauzách odebírání dětí v Norsku se možná budou zabývat i ministři zemí Visegrádské čtyřky. Ministryně Marksová svolá oficiální schůzku. Její ministerstvo už se obrátilo na instituce v jednotlivých státech, aby zjistilo, jak postupují ony.

Kauza Michalákovi | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme