Ministryně Marksová odvolala ředitelku Úřadu práce Bílkovou

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) neočekávaně odvolala generální ředitelku Úřadu práce Marii Bílkovou. Ta vedla úřad od jara loňského roku, předtím pracovala jako poradkyně na ministerstvu financí. Nástupce Bílkové chce ministryně najít při výběrovém řízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michaela Marksová

Michaela Marksová | Foto: Filip Jandourek

„Musím poděkovat paní Bílkové za odvedenou práci a určitě nepopírám, že stabilizovala Úřad práce po rozvratu, který nastal za působení pana exministra Drábka, nicméně v tuto chvíli se naše názory na další působení služeb zaměstnanosti rozcházejí,“ uvedla Marksová na odpoledním brífinku.

Podle ministryně je třeba posilovat zejména služby úřadu v terénu – osoby, které budou aktivně vyhledávat pracovní místa nebo třeba kontrolovat výplatu dávek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odvolanou generální ředitelku Úřadu práce Marii Bílkovou rozhodnutí ministryně Marksové překvapilo

„Nemohu souhlasit s tím, že tady za působení paní ředitelky naprosto neúměrně narostl počet úředníků a úřednic na Generálním ředitelství, což je centrální útvar, který je nad všemi těmi krajskými ředitelstvími. Generální ředitelství začalo v roce 2011 s 60 lidmi a dnes jich je tam 340,“ dodala Marksová.

Proč se ji ministryně rozhodla odvolat, se prý Marie Bílková dozvěděla až z prohlášení pro média. „Překvapilo mě to o to více, že jsme s paní ministryní nikdy nevedly debatu na téma rozdělení zaměstnanců Úřadu práce na jednotlivých řídících úrovních,“ upozornila.

„Od doby, kdy nastoupila paní ministryně, to znamená v únoru letošního roku, na Generální ředitelství přibylo jedno jediné systemizované místo. Pokud tedy byla nespokojená s počtem zaměstnanců, měli jsme opravdu hodně dlouhou dobu na vyjasňování, proč tady jsou a co ti lidé dělají,“ uvedla na svou obranu.

Odvolaná generální ředitelka Úřadu práce Marie Bílková (archivní snímek) | Foto: ČTK

Rozhodnutí o odvolání ale Bílková respektuje a další kroky podnikat nechce. Za odvolanou ředitelku se postavili její dosavadní podřízení, patřila prý k nejschopnějším manažerům tuzemských státních organizací.

„Zaměstnanci Generálního ředitelství Úřadu práce jsou velmi překvapeni odvoláním generální ředitelky a nesouhlasí s ním,“ potvrdila mluvčí instituce Kateřina Beránková.

Překvapení dávají najevo poslanci z levé i pravé části politického spektra. Například místopředsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Radka Maxová tvrdí, že klub neměl k práci odvolané ředitelky zásadní výhrady.

„Asi je to téma na řešení v koaliční radě a my jako poslanci ANO to také budeme chtít řešit a budeme chtít reagovat,“ poznamenala Maxová.

Veronika Sedláčková, Václav Rokyta, kov, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme