Minulost Haškovy falešné mluvčí: za podvod dostala 3 roky i pokutu 700 Kčs

Je to dosud neznámá kapitola z minulosti, kterou by Jana Mrencová, známá jako neexistující mluvčí hejtmana Michala Haška (ČSSD), vymazala. Před čtyřmi lety se o to ostatně pokusila. Jak zjistil Zpravodajský web Českého rozhlasu, lobbistka měla problém se zákonem vícekrát, než se dosud vědělo. V roce 1974 ji soud poslal na tři roky do vězení za podvod a rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví. Dva roky před tím jí zase soud uložil zaplatit 700 Kčs jako trest za další podvod. V roce 2012 ale požádala o zahlazení odsouzení a soud jí vyhověl. Na Mrencovou se tak nyní musí pohlížet, jako by nikdy trestána nebyla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lobbistka Jana Mrencová

Lobbistka Jana Mrencová | Foto: seznam.cz zprávy

Na informace narazil Zpravodajský web Českého rozhlasu, když se podrobněji o dlouholetou zákulisní postavu české politiky zajímal. Zmiňuje je letošní rozsudek Okresního soudu v Chebu, který Mrencovou potrestal za přijetí úplatku. (DETAILY ČTĚTE ZDE)

Lobbistka Jana Mrencová léta udržuje kontakty s významnými politiky a jejich manželkami. Na přelomu tisíciletí spolupracovala například s manželkou tehdejšího premiéra Ivanou Zemanovou. Na soutěži Missis, kterou Mrencová pořádá, se v minulosti objevili i Šárka Grossová, předseda KSČM Vojtěch Filip nebo předseda Věcí veřejných Radek John. Cenu vítězce předával i porotce sociální demokrat Michal Hašek. Nyní se její jméno skloňuje právě v souvislosti s Haškem. Coby neexistující Lucie Proutníková za Jihomoravský kraj rozesílala tiskové zprávy a vystupovala jako mluvčí hejtmana Haška. Podle bývalé mluvčí úřadu Denisy Kapitančikové navíc řídila také práci celého tiskového odboru hejtmanství. Proutníkovou Hašek podle svých slov nezná. Potvrdil ale, že zná lobbistku Mrencovou. Za současnou aférou vidí snahu ho znevěrohodnit před volbami. Kraj s firmami kolem Mrencové - Marketingovým centrem Profil a Producentským centrem Profil - v letech 2011 až 2013 uzavřel smlouvy za 3,75 milionu korun.

Soudy ji řešily hned dvakrát
"V minulosti byla v letech 1972 a 1974 dvakrát soudně projednávána pro majetkovou trestnou činnost, v prvém případě ve věci Okresního soudu ve Vyškově 23. 11. 1972 byla odsouzena pro majetkový přečin k peněžitému trestu ve výši 700 Kčs s náhradním trestem odnětí svobody v trvání 1 měsíce," konstatuje rozsudek. Podle všeho šlo o menší škodu do 1500 Kčs.

Druhý případ projednávaný Okresním soudem v Ostravě je však mnohem vážnější, Mrencová totiž způsobila nesrovnatelně větší škodu. "14. 1. 1974 byla uznána vinnou ze spáchání trestných činů podvodu a rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví a byl jí uložen úhrnný nepodmíněný trest odnětí svobody v trvání 3 let," popisuje letošní verdikt.

Detaily z obou více než 40 let starých rozsudků prozatím nelze zjistit. Nejasné také zůstává, zda Mrencová za mříže skutečně nastoupila, případně jakou dobu za nimi strávila. Lobbistka v pátek nezvedala telefon a nereagovala ani na SMS zprávu se žádostí o vyjádření. Spis ke kauze řešené v Ostravě navíc již neexistuje, soud ho před šesti lety skartoval. "Požadovaný dokument již v souladu s archivními předpisy zničil," napsal Zpravodajskému webu Českého rozhlasu předseda ostravského okresního soudu Roman Pokorný.

Zahlazení odsouzení
Soud zahladí odsouzení, vedl-li odsouzený po výkonu nebo prominutí trestu anebo po promlčení jeho výkonu řádný život nepřetržitě po dobu nejméně
a) patnácti let, jde-li o odsouzení k výjimečnému trestu,
b) deseti let, jde-li o odsouzení k trestu odnětí svobody převyšujícímu pět let,
c) pěti let, jde-li o odsouzení k trestu odnětí svobody převyšujícímu jeden rok,
d) tří let, jde-li o odsouzení k trestu odnětí svobody nepřevyšujícímu jeden rok nebo k trestu vyhoštění,
e) jednoho roku, jde-li o odsouzení k trestu domácího vězení, k trestu propadnutí majetku, k trestu propadnutí věci, k trestu zákazu pobytu, k trestu zákazu vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce nebo k peněžitému trestu za úmyslný trestný čin.

Odsouzení si nechala zahladit
Jisté je, že 6. března 2012 požádala Mrencová o zahlazení odsouzení a soud jí 28. dubna 2012 vyhověl. "V daném případě, pokud byl vyměřen nepodmínění trest tři roky, k zahlazení je potřeba lhůta pěti let od vykonání trestu, po kterou vede odsouzený řádný život bez jakéhokoliv konfliktu se zákonem. Zahlazení se váže na výslovnou žádost odsouzeného, bez níž soud odsouzení zahladit nemůže," přiblížil mluvčí Okresního soudu v Ostravě Lukáš Delong. Na Mrencovou se tedy musí pohlížet jako na bezúhonnou.

Letos v dubnu však Mrencová opět stála před soudem, od něhož nakonec odešla s dvouletou podmínkou za přijetí úplatku. Podle soudu žaloba prokázala, že od někdejšího místostarosty Mariánských Lázní Petra Horkého chtěla 25 tisíc za zastavení publikace nelichotivého článku na politikovu adresu. Okresní soud v Chebu za to oba potrestal podmínkami, advokát Mrencové se však na místě odvolal. Případ se tak přesouvá ke krajskému soudu a verdikt je nepravomocný.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme