Minutu po půlnoci se narodila holčička v Praze a chlapec v Klatovech

První dítě letošního roku se zřejmě narodilo v Praze. Dívka Eliška přišla na svět 40 vteřin po půlnoci v porodnici u Apolináře. Minutu po půlnoci se v klatovské nemocnici narodil chlapec Martin. Dvě minuty po půlnoci se v Rychnově nad Kněžnou narodila holčička Andrea. A pět minut po půlnoci se v jihočeském Táboře narodil chlapec.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První dítě letošního roku se narodilo v Praze. Dívka Eliška přišla na svět 40 vteřin po půlnoci v porodnici u Apolináře

První dítě letošního roku se narodilo v Praze. Dívka Eliška přišla na svět 40 vteřin po půlnoci v porodnici u Apolináře | Foto: Martin Karlík

„Eliška váží 3170 gramů a měří 48 centimetrů. Porod proběhl naprosto bez komplikací a maminka se z dcery velmi těší,“ říká mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Filip Brož.

Zřejmě první letošní občan Plzeňského kraje váží 3,7 kilogramu a měří 54 centimetrů. Chlapec Martin se narodil minutu po půlnoci v Klatovské nemocnici.

"Na půlnoc jsme nečekali, to bychom ani nechtěli, maminka skutečně v té době rodila," řekl ráno ČTK primář porodnického oddělení klatovské nemocnice Bohumil Kuneš.

Pokud mají některé děti stejný čas narození, nehraje se na vteřiny. Když je to nutné, například kvůli darům, rozhodne los.

"Podle doporučení České gynekologické a porodnické společnosti se čas narození dítěte musí udávat pouze v minutách. Přesně na vteřiny to určit nelze," řekl šéf perinatologie u Apolináře Antonín Pařízek. "Pokud je třeba s časem narození spojen dar pro prvního občánka roku a dětí je v dané minutě více, určí první dítě los," doplnil.

První miminko v Královéhradeckém kraji přišlo na svět dvě minuty po půlnoci v porodnici v Rychnově nad Kněžnou. Holčičku rodiče pojmenovali Andrea. Váží 2480 gramů a měří 47 centimetrů.

Pět minut po půlnoci se v jihočeském Táboře narodil chlapec Vojtěch, který váží 3,78 kilogramu.

Ve tři čtvrtě na jednu ráno pak první občanku Karlovarského kraje přivítali v sokolovské nemocnici.

Na Vysočině se jako první narodila holčička Karolína. Na svět ji přivítali v porodnici havlíčkobrodské nemocnice 44 minut po půlnoci. Děvčátko váží tři kilogramy, maminka Jana je ze Svratky na Žďársku.

Prvního občánka kraje navštíví v pátek hejtman Jiří Běhounek. Podle tradice věnuje dítěti zlatý šperk v podobě znamení zvěrokruhu a šek na deset tisíc korun. Vedení Vysočiny dodržuje tuto tradici od roku 2002.

Chlapeček Nikola s mírami 50 centimetrů a 3550 gramů přišel na svět necelou hodinu po půlnoci v nemocnici v Mladé Boleslavi.

První dítě v Pardubickém kraji se narodilo v 01:30 v pardubické nemocnici. Děvčátko dostalo jméno Elen, váží 3590 gramů a měří 50 centimetrů.

Prvním letošním dítětem narozeným ve Zlínském kraji je zřejmě chlapec Vít. Na svět přišel v 02:37 v nemocnici ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Chlapec vážil 2600 gramů.

Nejdéle si ze všech krajů počkal na prvního občánka Liberecký kraj. V 10:28 se v Českolipské nemocnici narodila holčička Thuy Lan Tran. Děvčátko měří 49 centimetrů a váží 3,06 kilogramu.

ČTK, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme