Minutu po půlnoci se v Havířově narodila Alice, je první letošní dítě v Česku

První dítě roku 2016 v České republice se dnes narodilo minutu po půlnoci v Havířově na Karvinsku. Holčička Alice vážila 2940 gramů a měřila 48 centimetrů. Užž v prvních minutách nového roku přišlo v Česku na svět několik dětí. Rychlejší byly ve většině krajů holčičky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prvním dítětem Moravskoslezského kraje a zároveň celé republiky narozeným v roce 2016 je Alice Kašná

Prvním dítětem Moravskoslezského kraje a zároveň celé republiky narozeným v roce 2016 je Alice Kašná | Zdroj: ČTK

Na Vysočině přišla dvě minuty po půlnoci na svět v porodnici třebíčské nemocnice holčička Sofie. Miminko váží 3,1 kilogramu a měří 50 centimetrů.

Prvního občánka Kraje Vysočina navštíví v sobotu hejtman Jiří Běhounek. Stejně jako v předcházejících letech miminko obdaruje zlatým šperkem v podobě znamení zvěrokruhu a šekem na 10 000 korun.

Prvním miminkem letošního roku v Královéhradeckém kraji je holčička Nela. Narodila se šest minut po půlnoci ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové.

První dítě nového roku v Praze se narodilo také šest minut po půlnoci, a sice v porodnici Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Chlapec Kristián měří 47 centimetrů a váží 2800 gramů.

Prvním Středočechem se stal Šimon. | Foto: Středočeský kraj

Praha tradičně odměňuje všechny pražské děti narozené na Nový rok. Chce tak zabránit soutěžení porodnic o prvenství. Zda tomu tak bude i letos a jaký dar děti dostanou, by mělo město teprve rozhodnout. Podmínkou obvykle je, že matky musejí mít trvalé bydliště v Praze.

Ve stejnou dobu se v nemocnici v Klatovech v Plzeňském kraji narodila holčička.

První dítě letošního roku v Pardubickém kraji se narodilo deset minut po půlnoci v chrudimské nemocnici. Je jím chlapec, při narození vážil 3,11 kilogramu.

Prvním miminkem, které se letos narodilo ve Středočeském kraji, je chlapeček Šimon. Narodil se v benešovské nemocnici 29 minut po půlnoci, váží 3250 gramů a měří 49 centimetrů.

Šimonovi dnes odpoledne přijedou s dárky poblahopřát představitelé kraje. Jako první dítě narozené v kraji získá chlapeček od středočeského krajského úřadu i šek na 10 000 korun.

Hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD) předává mamince prvního miminka v kraji dary | Foto: Středočeský kraj

První dítě roku 2016 se v Jihočeském kraji narodilo v porodnici písecké nemocnice 39 minut po půlnoci. Holčička se jmenuje Terezka.

Prvním dítětem, které se letos narodilo na jižní Moravě, je Jonáš Dojčar. Na svět přišel ve znojemské nemocnici 54 minut po půlnoci, vážil 3,94 kilogramu a měřil 52 centimetrů.

Na první letošní miminko v Ústeckém kraji se čekalo zhruba hodinu. Na svět přišel v 1:14 Rudolf v nemocnici v Děčíně. Od krajské samosprávy nejspíš dostane 15 000 korun a další věcné dary.

Prvním miminkem roku 2016 v Libereckém kraji je holčička Dominika Stará. Narodila se v 1:17 v Jablonci nad Nisou.

Mamince Rudolfa - prvního letošního dítěte Ústeckého kraje - přišli poblahopřát primátorka Děčína Marie Blažková (ANO) a krajský radní František Pelant (ČSSD). | Foto: Gabriela Hauptvogelová

První letošní dítě v Olomouckém kraji se narodilo v Prostějově. Jde o holčičku Natálii, která přišla na svět v 1:20. Holčička po narození vážila 3300 gramů a měřila 49 centimetrů.

Prvním miminkem narozeným ve Zlínském kraji v novém roce je Eliška Orsavová. Na svět přišla v 6:37 v porodnici Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Váží 3020 gramů a měří 49 centimetrů.

Loni byly počty chlapců a dívek mezi prvními dětmi jednotlivých regionů země vyrovnané. Letos si ale více pospíšila děvčata. Chlapci byli prvními dětmi roku 2016 v pěti krajích a holčičky v devíti.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme