Místo mraženého masa živá zvířata. Stát mění nouzové zásoby pro případ krize

Stát chce změnit seznam nouzových zásob pro případ krize. Kromě cukru nebo třeba obilí přibude i živé stádo krav. Doteď má Česko ve skladech jen maso mražené nebo konzervované.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do hmotných rezerv státu přibyde i živé stádo krav

Do hmotných rezerv státu přibyde i živé stádo krav | Foto: Filip Jandourek

Projektem živého stáda se Česká republika nechala inspirovat Slovinskem. Důvodem je hlavně úspora. Teď platí stát za dodávku a skladování masa zhruba 50 milionů korun.

Nejdražší je mražení. To by ale u živého stáda odpadlo. V případě krize by se pak maso mohlo dostat k lidem do 4 dnů.

Stádo by se v rezervách státu mělo objevit už v roce 2017.

Přehrát

00:00 / 00:00

Projekt živého stáda představil předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr

„Přijde nám to jako poměrně zajímavý strategický koncept, kdy nahradíte mražené maso živým stádem a jste schopni okamžitě reagovat na místě spotřeby,“ řekl předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

„Navíc sledujeme variantu hospodárnosti a myslíme si, že oproti mraženému masu bychom živým stádem mohli docílit i úsporu 50 procent nákladů.“

„Spolupracovat budeme s ministerstvem zemědělství, Agrární komorou, ale také mna mezinárodní platformě především s našimi slovenskými kolegy,“ poznamenal Švagr.

„O stádo by se staral konkrétní farmář, konkrétní farma, kterou vysoutěžíme.“

Ve hře jsou dvě varianty. Buď by stádo bylo ve vlastnictví Správy státních hmotných rezerv, nebo ve vlastnictví farmáře, který by měl povinnost zvířata opečovávat za úhradu rezervace.

Pavel Švagr ze strategických důvodů nechtěl zveřejnit, na kolik dní by stačily státní rezervy potravin v případě krize, ale za ideální stav považuje zásoby zhruba na 3 dny.

„Po pravdě řečeno takovouto zásobu v tuto chvíli nemáme,“ uvedl předseda Správy státních hmotných rezerv.

Sušené mléko, konzervy i PHM

Jak také uvedl, připravují zakázku na pořízení sušeného mléka, dodávku 180 tun masových konzerv a také příjme čočky, nebo trvanlivých salámů.

Kromě potravin z dovozu by navíc měli nouzové zásoby ve větší míře pocházet přímo od českých pěstitelů.

„Jsme přesvědčení například o tom, že dovážená čočka může být nahrazena českých hrachem. Stejně jako sójové boby třeba českými fazolemi,“ potvrdil prezident Agrární komory Miroslav Toman.

Kromě potravin, jsou ve státních rezervách pohonné hmoty nebo technické prostředky, které pak stát používá při povodních.

Milan Kopp, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme