Místo proplácení začátku nemocenské by mohli mít lidé pět dní volna na léčení

Čeští zaměstnanci si pravděpodobně polepší. Znovu by jim firmy mohly proplácet první tři dny nemocenské nebo by si lidé na léčení vybírali ročně pět dní volna. Možné varianty dnes probere předseda Senátu s odboráři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lékař (ilustr. obrázek)

lékař (ilustr. obrázek) | Foto: Fotobanka Pixabay

Vláda slíbila obnovit nemocenskou v prvních třech dnech nemoci, pokud se na tom dohodne s odbory a zaměstnavateli. To se ale zatím nestalo a na domluvu to nevypadá.

Proto vznikl druhý návrh ČSSD - pět dní volna na léčení, takzvaných sick days, ročně navíc.

Obnovit placenou nemocenskou navrhuje stále skupina senátorů z ČSSD. „Mnoho rodin nemá dostatek finančních zdrojů, a pokud onemocní, hledají nějaké alternativní řešení, čerpají dovolenou nebo jdou do úspor, pokud je mají,“ říká předseda horní komory Parlamentu Milan Štěch z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nemocenská v Česku se pravděpodobně změní. Jaké varianty jsou ve hře, zjišťovala Lenka Jansová

Firmy jsou ale proti, protože by je to stálo moc peněz. Zaměstnavatelé zatím nesouhlasí ani s volnem na léčení navíc.

„Jeden sick day je jeden den dovolené, takže prakticky by bylo pět dní dovolené navíc. U firem, které mají pět týdnů dovolené, si myslím, že už je to velice složité z hlediska nákladovosti, ale hlavně praktičnosti,“ upozornil prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Odbory by pět dní volna na léčení podpořily. „Tento institut už je u několika desítek tisíc zaměstnanců v České republice, tak si myslíme, že i s ohledem na to, že to řada zaměstnavatelů již používá, by to mohl být flexibilní nástroj pro řešení v začátku léčení zaměstnance,“ zdůvodnil předseda ČMKOS Josef Středula.

Sick days již používá řada firem v Česku

Zdravotní volno je teď možné čerpat po dohodě s firmou obvykle tři až pět dní v roce. Zaměstnanec nemusí jít k lékaři pro neschopenku a na rozdíl od pracovní neschopnosti nepřijde o peníze.

Pokud se nepodaří domluvit na placené nemocenské, byl by pro pět takzvaných sick days ročně i předseda Senátu Milan Štěch.

„V řadě firem, kde chtějí stabilizovat zaměstnance, většinou mívají tři dny, možná někde i pět dnů té možnosti, aby zaměstnanec sám zvážil podle zdravotní situace a případně zůstal doma a vyléčil svoje onemocnění,“ připomněl.

Vyplácet peníze na začátku nemoci navrhují také komunisté ve sněmovně.

ČRo, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme