Mnohým průvodcům chybí odborná kvalifikace. Turistům předávají smyšlené informace

Čeští průvodci si stěžují na nekvalitní práci zahraničních kolegů. Podle některých odhadů chybí kvalifikace víc než třetině z nich. V terénu pak historii České republiky překrucují, zaměňují jména nebo si dokonce vymýšlejí. Kvůli přílivu zahraniční konkurence navíc čeští průvodci přicházejí o práci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba katedrály sv.Víta byla slavnostně dokončena až v roce 1929

Stavba katedrály sv.Víta byla slavnostně dokončena až v roce 1929 | Foto: Jolana Nováková

Petr Kronát pracuje v Praze jako průvodce už přes dvacet let. O práci neměl nikdy nouzi, jeho výklad o českých památkách si poslechlo tisíce lidí různých národností. Práce průvodce je pro něj zároveň i koníčkem. Podle něj vyžaduje takový druh zaměstnání neustálé vzdělávání.

„Studuju knihy, mám doma velkou knihovnu, navštěvuji různé doškolovací akce, které se nám nabízejí i v rámci EU a grantů. Pokud chce být průvodce dobrý a dávat lidem adekvátní informace, tak každý na sobě pracuje,“ říká Kronát.

Jenže ne všichni průvodci mají patřičné vzdělání a kvalifikaci jako pan Petr. Místa a památky, které prezentují, často neznají a informace si i vymýšlejí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští průvodci přicházejí o práci kvůli zahraniční konkurenci. Ta je navíc často nekvalifikovaná a předává turistům smyšlené informace

„Jsou různí individuální průvodci, kteří se postaví s nějakým papírem před radnici a — jako v případě jedné ruské průvodkyně — například vykládají, že Jan Hus je Jan Žižka. Když se jí pak lidé ptali, jakto, že nemá zavázané oči, tak odpověděla, že to bylo v době, kdy ještě neměl vypíchnuté oko.“

Takzvaní falešní průvodci jsou hlavně z řad cizinců. Od roku 2008 totiž průvodci nemusejí skládat žádné zkoušky a prokazovat vzdělání před živnostenským úřadem. Turisty proto může provázet téměř kdokoliv.

V Česku je zhruba milion živnostenských oprávnění na průvodcovství. Ne všichni lidé je ale využívají. Podle odhadů až 60 procent lidí svoje podnikání nikde nehlásí. Stát tak kvůli tomu přichází o peníze na daních.

„Vzhledem k tomu, že je ta živnost volná, tak je tady bohužel i velký počet takzvaných černých průvodců. Oni sami ani nepřiznávají daně, neplatí zdravotní a sociální pojištění. My platíme, jakožto majitelé živnostenských listů, což ti černí průvodci zásadně nedělají,“ potvrzuje Michaela Harvanová z Asociace průvodců.

Stejnou možnost pracovat volně v zahraničí ale čeští průvodci nemají. V cizině jsou pravidla přísnější.

„Vázaná živnost existuje ještě v Rakousku. Tam by měla být speciální povolení nebo i zkoušky a kvalifikace. Některé země si to ještě samozřejmě hlídají a velice chrání - a to je Itálie, Řecko a třeba velice oblíbené Chorvatsko,“ dodává Harvanová.

Asociace průvodců požaduje po vládě, aby živnost byla znovu vázaná a tedy regulovaná. Práci by pak mohli dělat jen proškolení průvodci.

Kvůli tomu byla vytvořena pracovní skupina při ministerstvu pro místní rozvoj, která se problematikou bude zabývat.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme