Mogheriniová do Prahy nepřiletí. Údajně k tomu přispěla i debata o islámu v Česku

Šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová nepřijela do Prahy údajně i kvůli vyhrocené debatě na české politické scéně. Českému rozhlasu to řekly dva nejmenované zdroje – jeden evropský a jeden český. Podle nich celková atmosféra v Česku „nepřispívá k vedení debaty o zahraniční politice.“ Narážely tím mimo jiné na výroky prezidenta Miloše Zemana i dalších politiků o islámu a uprchlících. Oficiální místa zatím o jiné než oficiální verzi pro zrušení návštěvy mluvit nechtějí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Současná představitelka Evropské komise pro zahraniční záležitosti, Italka Federica Mogherini

Současná představitelka Evropské komise pro zahraniční záležitosti, Italka Federica Mogherini | Foto: European Commission Audiovisual service

Mogheriniová se měla dnes sejít s prezidentem Zemanem i ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Ten však návštěvu zrušil, oficiálně kvůli zraněné noze.

Tu si však ministr poranil už o víkendu a jeho úřad novinářům ještě včera odpoledne rozeslal upomínku, ve které na dnešní návštěvu Mogheriniové zve. Až večer pak resort oznámil zrušení cesty.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možných neoficiálních důvodech, proč Mogheriniová nepřijela do ČR, mluvil bruselský zpravodaj ČRo Ondřej Houska

Dva nejmenované zdroje Českému rozhlasu řekly, že cesta Mogheriniové by za stávající atmosféry v Česku nebyla vhodná a obě strany se na tom shodly.

Evropě se prý nelíbí, jakým způsobem se prezident Zeman vyjadřuje o uprchlících a islámu. Toto náboženství i samotné běžence prezident často automaticky spojuje s terorismem a vystupuje společně s lidmi, kteří mají pověst extrémistů.

To je narážka mimo jiné na Zemanovo vystoupení 17. listopadu na Albertově – na akci, kterou svolali jeho příznivci a Blok proti islámu.

Podle nejmenovaného českého diplomata jsou prezidentovy výroky před okolním světem doslova nehajitelné.

Zatím jen oficiální důvody

Ani ministerstvo zahraničí, ani úřad Mogheriniové a ani Hrad však o jiných než oficiálních důvodech pro zrušení návštěvy nemluvit nechtějí.

Irena Valentová z tiskového oddělení ministerstva zahraničí pro ČTK uvedla, že se program návštěvy rušil postupně, část už ve středu dopoledne. Nyní se bude hledat nový termín návštěvy.

Ministr podle Valentové ruší také veškerý svůj pracovní program minimálně do konce tohoto týdne. Nezúčastní se pátečního jednání vlády a odvolal i setkání s tuniským ministrem zahraničí Tájibem Bakkúšem.

Také mluvčí Mogheriniové dnes odkázala na vyjádření české diplomacie, o případných jiných důvodech zrušení návštěvy se nezmínila.

A k jiným než oficiálním důvodům zrušení návštěvy se nechtěl vyjadřovat ani prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Žádné zdroje nekomentuji, ať se ten zdroj osobně přihlásí pod jménem, pak mohu takovou věc komentovat,“ reagoval na dotaz Českého rozhlasu.

ČTK, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme