Babiš: Sobotka je premiér díky mně a teď dělá podrazy. Věřil jsem mu jako naivní blbeček

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) připustil možnost, že by po sněmovních volbách stanul v čele vlády. V Česku mu chybí většinový systém, ve kterém vítěz voleb „bere vše“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tisková konference ANO, Andrej Babiš

tisková konference ANO, Andrej Babiš | Foto: Martin Svozílek

„Za určitých podmínek mohu být premiérem, pokud si to lidé budou přát,“ řekl Andrej Babiš v rozhovoru v sobotním vydání deníku Právo. Podle něj nemají jeho koaliční partneři ČSSD ani KDU-ČSL zájem na vyrovnaném rozpočtu, o který by se jako premiér chtěl postarat.

Podle ministra financí je potíž Česka také v absenci většinového systému, který by byl podobný britskému nebo americkému a ve kterém vítěz „bere vše“. „Lidé to chtějí už dnes, bylo to vidět i na krajských volbách,“ odkázal na výsledek svého hnutí ANO. To v letošních krajských volbách zvítězilo v devíti krajích a stalo se tak jejich nejúspěšnější stranou.

'Český Trump a Berlusconi' Babiš má podle zahraničního tisku našlápnuto do premiérského křesla

Číst článek

Navzdory tomu nebude hnutí v některých krajích členem nových koalic. Například v Pardubickém a Královéhradeckém kraji se více stran dohodlo na krajské vládě bez účasti ANO.

Babiš pro deník přiznal, že neúčast hnutí v krajských koalicích může ANO pomoct ve sněmovních volbách v příštím roce. „Doufám, že si lidé uvědomí, že to, co se stalo v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, nebylo korektní. Aspoň tak lidé uvidí, že pokud nám příští rok nedají dostatek hlasů, tak to ve sněmovně skončí jako v Hradci Králové,“ prohlásil.

Babiš dále uvedl, že to byl právě on, kdo rozhodl, že Sobotka stane v čele vlády po volbách v roce 2013. "Kdybych byl politik, tak bych si pozval Haška a řekl mu: 'Vy byste klidně mohl být premiér. Co mi za to nabídnete?' Pak bych pozval Sobotku a zeptal se ho na totéž a pak bych se rozhodl," řekl Babiš. Poté prohlásil, že právě on měl tím pádem rozhodující slovo, že se Sobotka stal premiérem.

"Ani jsem nepřemýšlel o tom, že by to mohlo být jinak. Sobotka mi také mohl být zavázaný, místo toho dělá podrazy. A to jsem jako naivní blbeček věřil, že společně dáme zemi dohromady," dodal Babiš.

Redakce Českého rozhlasu reakci premiéra Bohuslava Sobotky momentálně zjišťuje.

Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme