MPO chce prolomit limity na dvou dolech na Mostecku, vládě předloží 4 varianty

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD bude prosazovat částečné prolomení těžebních limitů na Mostecku. Prolomit by se podle něj měly na Dole Bílina a částečně na dole Československé armády. Vládě ale resort nabídne k projednání všechny čtyři varianty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek | Foto: Marián Vojtek

Vybranou variantu bude ministr Jan Mládek prosazovat z několika důvodů. Na prvním místě je zachování zaměstnanosti horníků. Prolomení limitu lomu ČSA ale zároveň znamená i zbourání asi 170 domů v Horním Jiřetíně.

To se nelíbí premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) ani koaličním partnerům. Proto ministr Mládek vládě předloží všechny čtyři varianty.

„Varianta první je ponechání limitu v současném rozsahu, varianta druhá je částečná úprava limitů na dole Bílina, třetí je částečné prolomení limitů na dolech Bílina a ČSA a čtvrtá varianta je úplné prolomení limitů na obou dolech, což by na dole ČSA vedlo ke zbourání Horního Jiřetína a Černic,“ popsal Mládek čtyři možné varianty budoucnosti těžebních limitů.

Vládě Mládek navrhne varianty dva a tři, tedy částečnou úpravu limitů na dole Bílina, a úpravu na Bílině plus částečné prolomení limitů na dole ČSA, což by znamenalo bourání jižního cípu Horního Jiřetína.

Mládek také upozornil, že k získání povolení k těžbě je potřeba řada stanovisek úřadů a odborných studií. Dodal, že prolomení limitů neznamená automaticky těžbu uhlí. „Rozhodnutí o prolomení limitů ještě není rozhodnutí o těžební činnosti, to je jen otevření možnosti,“ řekl Mládek.

„Mohlo by stát, že by vláda rozhodla, že oblast je vhodná pro těžení, ale pro těžařskou společnost bude ekonomicky neefektivní,“ dodal.

Plán těžby hnědého uhlí po prolomení limitů na Mostecku | Foto: ČTK

bre, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme