Ranní teploty se na některých místech Česka blížily k minus 30 stupňům

Dnes, zítra i v následujících dnech se budou teploty v České republice pohybovat pod bodem mrazu. Výrazněji se podle meteorologů neoteplí ani během dne, a to ani v nížinách. Nové rekordy sice pravděpodobně padat nebudou, obzvláště horské oblasti ale dnes zažily velmi mrazivé ráno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mráz a zima na horách

Mráz a zima na horách | Foto: Kateřina Křenová

V Krkonoších a v Jizerských horách naměřili kolem 20 stupňů pod nulou. Ještě chladněji ale bylo na Šumavě.

„Konkrétně Rokytská slať minus 27,2 stupně Celsia, Březník měl minus 26,1 a Horská Kvilda minus 21,3 stupně Celsia,“ říká meteorolog František Šopko.

Obloha je jasná, nebo polojasná. Během dopoledne navíc v Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském, Libereckém a Ústeckém kraji platila výstraha na náledí.

„Teploty budou ještě dál klesat, hlavně ty ranní – minus sedm až minus jedenáct stupňů Celsia. Při sněhové pokrývce a uklidnění větru můžou teploty klesnout až na minus patnáct stupňů,“ přibližuje meteorolog Pavel Borovička.

Pod nulou se podle něj budou pohybovat i maximální denní teploty, a to v rozmezí minus sedm až minus dva stupně. Ve druhé polovině příštího týdne navíc přibude oblačnosti.

„Bude zataženo až oblačno, jenom přechodně místy i polojasno. Místy sněžení a ojediněle i srážky mrznoucí. Nejvyšší teploty minus čtyři až plus jeden stupeň Celsia,“ dodává Borovička.

Ledovka na Jihlavsku

Nový sníh může řidičům zkomplikovat jízdu na Vysočině. Silničáři tam měli v terénu techniku po celou noc, během níž připadlo několik centimetrů sněhu.

Hlavní tahy a dálnice D1 jsou chemicky ošetřené, sjízdné jsou i komunikace nižších tříd, které jsou posypané štěrkem nebo pískem.

Hlavně na Jihlavsku a Žďársku ale může řidiče místy potrápit ledovka. Jízdu komplikuje také snížená viditelnost.

Daniela Pavlíčková, Petra Hosenseidlová, Andrea Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme