Muslimové v Praze přišli na mši společně odsoudit násilí. Kostely je nejdříve odmítly

Zhruba 80 muslimů se ve středu v podvečer sešlo před katolickým kostelem Nejsvětějšího Srdce Páně na pražských Vinohradech, aby vyjádřili obavy ze vzrůstajícího násilí v Evropě. Někteří z nich se za velkého zájmu médií symbolicky zúčastnili mše v kostele, který byl zaplněn do posledního místa. Po mši před kostelem na náměstí Jiřího z Poděbrad přibližně dvě stovky lidí odsoudily terorismus. Na demonstraci byli i odpůrci islámu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Společná modlitba křesťanů a muslimů.Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně, nám.Jiřího z Poděbrad, muslim, víra, terorismus

Společná modlitba křesťanů a muslimů.Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně, nám.Jiřího z Poděbrad, muslim, víra, terorismus | Foto: Martin Svozílek

Katolický farní vikář Petr Beneš, který mši sloužil, v úvodu přivítal „věřící i přátele muslimy". Svou účastí na shromáždění a bohoslužbě chtěli muslimové vyjádřit nesouhlas s nedávnými teroristickými útoky v Evropě, mimo jiné na francouzského kněze Jacquese Hamela zavražděného islamistickými útočníky.

Jejich zástupci vyzvali k ukončení všech forem násilí. Dodali, že islám podle nich zdůrazňuje posvátnost lidského života a zločiny takzvaného Islámského státu se obracejí proti muslimům po celém světě.

„Já jako křesťan a oni jako muslimové máme v mnoha ohledech spoustu společného a dnes se to ukazuje. Že to má být láska vůči druhým, vůči bližnímu svému a měli bychom nalézat cestu společnou,“ řekl 20letý student Jakub z Prahy 6.

„Ze mše mám velkou radost. Za mnou byly ženy zahalené. Měl jsem hřejivý pocit a cítil se bezpečně. Dalo mi to náplň do budoucna, že ne vše je negativní," dodal.

Svolavatelka akce Romana Červenková z centra Al Firdaus ČTK řekla, že muslimové jsou v České republice oběťmi verbálních útoků. Češi podle ní nesledují zahraniční média, aby se dozvěděli, jaká je ve skutečnosti situace v Evropě. „Chápu, že se Češi bojí, a proto jsme tady, abychom ukázali, že odsuzujeme terorismus a bylo to slyšet," uvedla.

Společná modlitba křesťanů a muslimů v kostele na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze | Foto: Filip Harzer

Petr Beneš na demonstraci poté zdůraznil, že pokud lidé budou stavět hradby, budou proti sobě. „To, že identitu, kterou se mnozí snaží tak halasně chránit, ztratíme tím, že nebudeme žít zevnitř boží lásku, to by mělo být jasné každému, kdo přemýšlí a žije s druhými," řekl Beneš.

Křesťanství nemůže podle něj opustit vlastní hodnoty, jako jsou láska, pochopení, tolerance a přijetí. Připomněl také slova papeže Františka.

Na shromáždění přišlo několik odpůrců islámu. Někteří měli na kabátech připnuty odznaky Bloku proti islámu a křičeli „My jsme tady doma".

Akce navazuje na obdobná setkání v některých evropských zemích. Muslimové se původně chtěli zúčastnit mše v nedalekém kostele svaté Ludmily na náměstí Míru, tam je ale odmítli.

Jeden ze spoluorganizátorů shromáždění, evangelický farář Mikuláš Vymětal také uvedl, že obvolával několik kostelů v Praze a žádal kněze, zda by mohli na shromáždění vystoupit a zda by se muslimové mohli zúčastnit bohoslužby. Setkal se prý s odmítavou reakcí.

Záměr odmítnout zločiny páchané ve jménu islámu pražské arcibiskupství v úterý uvítalo. Společná bohoslužba muslimů a křesťanů nicméně podle arcibiskupství není možná z teologického hlediska.

Společná modlitba křesťanů a muslimů.Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně, nám.Jiřího z Poděbrad, muslim, víra, terorismus | Foto: Martin Svozílek

ČTK, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme