Vnitro podle NKÚ neoprávněně vydalo 390 milionů na elektronizaci veřejné správy, resort to odmítá

Nejvyšší kontrolní úřad zjistil pochybení u ministerstva vnitra. Podle úřadu vydalo neoprávněně skoro 400 milionů korun na elektronizaci veřejné správy. Některé projekty měly podle NKÚ několikaleté zpoždění, u poloviny výdajů prý resort porušil rozpočtovou kázeň. Ministerstvo kritiku odmítá. Tvrdí, že se mu zpožděné projekty dokončit podařilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto)

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

NKÚ prověřil, jak ministerstvo vnitra a Česká pošta používaly v letech 2008 až 2014 peníze ze státního rozpočtu a EU na projekty elektronizace veřejné správy.

Kontroloři se zaměřili mimo jiné na takzvané centrální místo služeb (CMS), které má umožňovat informačním systémům veřejné správy komunikovat mezi sebou. Zkontrolovali čtyři konkrétní projekty a související právní a konzultační služby v hodnotě 700 milionů. NKÚ pak vyhodnotil, že z těchto peněz bylo 390 milionů použito neoprávněně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Projekty MV na elektronizaci veřejné správy měly několikaleté zpoždění, u poloviny výdajů podle NKÚ resort porušil rozpočtovou kázeň. Ve studiu byla analytička ČRo Marie Bastlová

U dvou kontrolovaných projektů se také kvůli častým personálním změnám a chybám v řízení opakovaně posunovaly termíny jejich dokončení. Projekt měl být dokončen už v roce 2010, podle NKÚ ale v době kontroly hotov nebyl.

Vzhledem k tomu, že vznik CMS byl financován z 85 procent z evropských dotací, podle NKÚ hrozí, že Česko o část těchto prostředků přijde. Do konce kontroly za něj MV přitom zaplatilo více než 394 milionů.

Dokončen nebyl podle NKÚ ani další projekt týkající se zajištění infrastruktury pro operační střediska základních složek integrovaného záchranného systému (ITS NGN), za který ministerstvo do konce kontroly zaplatilo téměř 152 milionů korun a který měl být také z 85 procent financován z evropských dotací.

„I přes zjištěné nedostatky kontrolované projekty přispějí k rozvoji komunikační infrastruktury veřejné správy,“ uvádí ve zprávě NKÚ.

Projekty byly dokončeny v termínu, reaguje ministerstvo vnitra

Ministerstvo v reakci na zprávu NKÚ připustilo, že došlo ke zpoždění, za které podle něj mohou i časté organizační a personální změny v resortu za minulých vedení. Oba projekty (CMS a ITS NGN) se ale podle mluvčí resortu Lucie Novákové podařilo dokončit.

„A to ve stanoveném termínu do 30. listopadu 2015, který neohrozí uznatelnost výdajů při financování ze Strukturálních fondů Evropské unie,“ zdůraznila.

NKÚ ve zprávě také uvádí, že ministerstvo vnitra zadalo pět veřejných zakázek na základě takzvané in-house výjimky konkrétnímu dodavateli, přestože zmíněné zakázky podle NKÚ nesplňovaly podmínky pro tento typ zadání. Do ukončení kontroly za ně MV zaplatilo 390 milionů korun.

„Všechny zakázky na základě tzv. in-house výjimky byly zadány na základě erudovaného právního výkladu, se souhlasem vlády a obstály i před Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže,“ zdůraznila mluvčí ministerstva vnitra.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme