Mynář na summit NATO nepojede, má naplánovanou schůzku na NBÚ

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář, který stále nemá adekvátní bezpečnostní prověrku, nepojede příští týden na summit NATO do Velké Británie. ČTK dnes řekl, že v té době má dlouhodobě naplánovanou návštěvu Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ).

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kancléř Vratislav Mynář požádal o prověrku

Kancléř Vratislav Mynář požádal o prověrku | Foto: Filip Jandourek

"Vzhledem k dlouhodobě plánované návštěvě NBÚ jsem od samého počátku neplánoval účast na summitu NATO," potvrdil ČTK Mynář.

Kancléř požádal NBÚ o prověrku na stupeň přísně tajné loni v prosinci. Minimální lhůta na tento stupeň je devět měsíců, NBÚ ji ale může až dvakrát prodloužit.

Není však jisté, jestli Mynář prověrku nakonec získá. Podle médií NBÚ vadí jeho podnikatelské kontakty. Mynář to však opakovaně odmítá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kancléřově cestě na summit a jeho bezpečnostní prověrce mluví komentátor ČRo Petr Nováček

Vstup do konferenčních sálů na summitu NATO vyžaduje prověrku alespoň na stupeň tajné, tedy druhý stupeň. Lidé s nižším prověřením se na summitu mohou pohybovat jen v některých místech a s doprovodem.

Na summit pojede z České republiky zhruba třicetičlenná delegace.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme