Mynář údajně nejvyšší stupeň bezpečnostní prověrky nezískal

Kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář údajně nezískal bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň „přísně tajné“. Píše o tom deník Právo. Podle anonymního zdroje deníku ji Národní bezpečností úřad odmítl udělit. Prezident se dnes odmítl k situaci vyjádřit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kancléř Vratislav Mynář

Kancléř Vratislav Mynář | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Já nekomentuji komentáře Práva, počkám na rozhodnutí Národního bezpečnostního úřadu,“ reagoval dnes Zeman.

Vratislav Mynář v poslední době musel například vysvětlovat levný nákup vily v pražských Strašnicích a vyjasněné není ani jeho angažmá v kauze Petrcíle, spojené s odstátněním ostravské Nové Huti.

Zatímco Bezpečnostní informační služba u kancléře žádná bezpečnostní rizika neshledala, Národní bezpečnostní úřad podle Práva prověrku na stupeň „přísně tajné“ odmítl udělit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji v kauze prověrky hradního kancléře Mynáře mluvil komentátor ČRo Petr Hartman

Důvody, které úřad k rozhodnutí vedly, zatím nejsou jasné, prezident je však podle deníku už pravděpodobně zná.

Miloš Zeman už dříve řekl, že bez prověrky Mynář přestane být kancléřem. S případným vyhazovem však může vyčkávat, dokud rozhodnutí úřadu nebude pravomocné.

To nemusí být hned tak brzy. Celý proces se táhne už skoro dva roky – kvůli složitému vydávání potřebných dokumentů i proto, že Mynář opakovaně odkládal pohovory.

Kvůli tomu dokonce úřadu v jednu chvíli došla trpělivost a poslal kancléři písemné varování, že mu dá pokutu a zastaví celou prověrku.

Možností, jak konečný verdikt oddalovat, by měl Mynář, bude-li chtít, stále dost.

„Pokud bude mít hroší kůži, může vydržet až do konce funkčního období prezidenta Miloše Zemana, protože se může různým způsobem odvolávat. Nejprve může dát dovolání, které bude řešit vedení Národního bezpečnostního úřadu, kde je pravděpodobné, že neuspěje. Ale pak se může obrátit na civilní soudy a dovedeme si představit, že když je někdo šikovný a umí se pohybovat právě v těch různých právních mechanismech, tak dokáže ty soudy natahovat velmi dlouho,“ poznamenal komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman.

Dobrovolná nutná prověrka

Mynář v minulosti opakovaně upozorňoval na to, že prověrku pro svou práci vlastně nepotřebuje. Jedna věc je však nutnost a druhá praktická stránka.

„V případě že by nebylo možné být kancléřem bez bezpečnostní prověrky, tak potom by jím pan Mynář už dva a půl roku být nemohl. Takže v nějaké kvalitě je patrně možné funkci vedoucího Kanceláře prezidenta republiky zastávat, ale evidentně s řadou omezení,“ uvedl odborník na ústavní právo Jan Kysela.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj v „kauze“ Mynářova prověrka okomentovali novinář Jaroslav Spurný a právník Jan Kysela

Problém vyvstal například, když se Mynář loni chystal na summit NATO. Tam by se bez prověrky mohl pohybovat jen velmi omezeně. Mynář nakonec na schůzku nejel.

To, že kancléř žádá o prověrku vlastně dobrovolně, také nic nemění na proklamacích prezidenta, že ho bez ní z funkce odvolá.

Pokud by hradní úředník skutečně nezískal bezpečnostní prověrku na stupeň „přísně tajné“, mohl by se teoreticky ucházet ještě o nižší stupeň. Ani to by však nemuselo být jednoduché.

„Národní bezpečnostní úřad ve všech těch řízeních, která vede mimo jiné, přihlíží k výsledkům těch řízení předchozích, pakliže nějaká taková existovala,“ poznamenal Kysela.

„Jelikož nevíme, a patrně se ani nedozvíme, proč přesně Národní bezpečnostní úřad panu Mynářovi tu prověrku odepřel – pakliže mu ji odepřel – tak je otázka, co z toho pro jeho další prověřování vyplynulo. Jestli jsou to fatální problémy – že bez ohledu na to, o jaký stupeň utajení se jedná, tak je to nepřekonatelná překážka – anebo jsou to problémy, které mají význam právě jen a pouze u toho nejvyššího stupně utajení, tedy přísně tajné,“ doplnil právník.

Kauzy Mynářovy prověrky | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme