Mynář zveřejnil majetkové přiznání za rok 2013. Je to habaďúra, reagoval Gazdík z TOP 09

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář předložil majetkové přiznání za rok 2013. Předal ho poslankyni za TOP 09 a Starosty Věře Kovářové, která ho s kancléřovým souhlasem zveřejnila na svém webu. Kancléř v majetkovém přiznání mimo jiné uvedl, že měl předloni podíl v pěti firmách a žádné dluhy. TOP 09 ale majetkové přiznání považuje za nedostatečné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kancléř Vratislav Mynář předává své majetkové přiznání poslankyni Věře Kovářové. Vpravo přihlíží hradní mluvčí Jiří Ovčáček

Kancléř Vratislav Mynář předává své majetkové přiznání poslankyni Věře Kovářové. Vpravo přihlíží hradní mluvčí Jiří Ovčáček | Zdroj: ČTK

V přiznání toho moc není. Kromě podílu ve firmách kancléř uvádí, že nedostal žádný dar ani nic nekoupil.

Žádnou konkrétní cifru z přiznání nelze vyčíst, a zájemce v něm nenajde ani to, s jakým celkovým majetkem Vratislav Mynář nastupoval do funkce kancléře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Okolnosti zveřejnění majetkového přiznání kancléře Mynáře přiblížila redaktorka Jana Čermáková

Majetkové přiznání dnes Mynář přinesl osobně, přišel v doprovodu prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka a předal ho poslankyni Kovářové v recepci Poslanecké sněmovny.

Důvodem, proč Mynář nesl přiznání právě poslankyni, je kritika Kovářové na adresu prezidentské kanceláře.

Když Miloš Zeman minulý týden v Poslanecké sněmovně prosazoval zákon o prokazování původu majetku, TOP 09 prezidenta vyzvala, aby si zametl před vlastním prahem a podmínil setrvání svého kancléře ve funkci zveřejněním jeho majetku.

Mynář se hájí, že postupoval podle zákona, ale že podle něj není jasné, kam by měl majetkové přiznání odevzdat.

„To, že je díra v zákoně, tak to neovlivním já, a proto jsem také paní poslankyni vyzval, aby plnila svoji pracovní náplň a místo populistického kopání do pana prezidenta přes moje majetkové přiznání se snažila tuhle díru v zákoně napravit,“ řekl dnes Mynář poté, co poslankyni své majetkové přiznání předal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda sněmovny za TOP 09 a STAN Gazdík a senátor a předseda Strany přátel občanů Veleba mluvili o majetkovém přiznání Mynáře

Mynář však svým činem Hrad kritiky neušetřil. Podle TOP 09 a Starostů by měl Mynář prozradit víc – a poukázali při tom na svůj návrh novely zákona o střetu zájmů, díky němuž by mělo být jasné, s jakým majetkem člověk do politiky vstupuje a s jakým z ní odchází.

„Takže pokud chce pan prezident přiznání po všech občanech, tak musí začít u svého hradního kancléře a musí jít příkladem, jinak to vypadá jako čiré pokrytectví,“ uvedl místopředseda sněmovny a poslanec za TOP 09 a Starosty Petr Gazdík. „Přiznám se, že mě tahle habaďúra, kterou předvedl Hrad s majetkovým přiznáním pana Mynáře, celkem rozčílila,“ doplnil.

Podle senátora a předsedy Strany přátel občanů Jana Veleby ale TOP 09 jen využívá každé příležitosti, aby zaútočila na prezidenta. „Okamžitě se zvedá mediální přestřelka, která nemíří na Mynáře, ale přes Mynáře k prezidentovi,“ poznamenal.

Dvě přiznání podle odlišných pravidel

I Kovářová vypracovala své majetkové přiznání a nabízela ho Mynářovi – ten si ho však nevzal. Odmítl to s tím, že jen splnil to, k čemu ho poslankyně v pátek ve sněmovně vyzvala.

Obě majetková přiznání Kovářová zveřejnila na svém webu (přiznání Mynáře si lze prohlédnout zde, přiznání Kovářové zde). Chtěla poukázat na rozdíl mezi přiznáními, která jsou každé podle jiných pravidel.

„Zatímco majetkové přiznání vypracované podle novely vyžaduje, aby politik nebo vysoký státní úředník poskytl informace o veškerém svém majetku, Mynářovo majetkové přiznání zpracované podle dosavadních zákonů informuje jen o tom, jaký majetek nabyl v průběhu předcházejícího kalendářního roku,“ vysvětlila Kovářová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O majetkovém přiznání kancléře Mynáře i svém mluvila poslankyně Věra Kovářová, komentář přidal Petr Nováček

Kancléř Mynář postupoval podle aktuálně platného zákona, podle kterého musí předložit přiznání za konkrétní kalendářní rok – v tomto případě za rok 2013, protože na přiznání za loňský rok má ještě pár dnů čas, konkrétně do 30. června.

Poslankyně Kovářová předložila přiznání podle návrhu TOP 09, který počítá s tím, že bude politik zveřejňovat své majetkové poměry celkově.

Podle komentátora Českého rozhlasu Petra Nováčka se bude kritikům takové novely zákona o střetu zájmů špatně argumentovat – veřejnost by ho asi uvítala – přesto je vůči jejím šancím spíše skeptický. Podle něj je to pro politiky úprava „velmi na tělo“.

„Takže si dovedu představit, že vnitřní oponenti této úpravy najdou nějaké problémy legislativního rázu, nepřesnosti a tak dále, které způsobí, že tato novela o střetu zájmu bude mít trnitou cestu. Přál bych si, aby to bylo jinak, ale obávám se, že nebude,“ poznamenal Nováček.

A co je vlastně v dokumentu zpracovaném poslankyní? Kovářová přiznává vlastnictví bytu, rodinného domu a auta a také hypotéku a úvěr. Na rozdíl od Mynáře nemá podíl v žádných firmách.

Sporný nákup vily

Otázky kolem majetku hradního kancléře spustil v poslední době zejména jeho nákup vily v pražských Strašnicích.

Mynář nemovitost koupil od Víta Širokého, právníka lobbisty Romana Janouška, a to za 5,5 milionu korun – i když podle realitních makléřů byla její cena nejméně dvojnásobná.

Nemovitost, kterou koupil Vratislav Mynář ve Strašnicích | Foto: Martin Houška

Kritici v čele s TOP 09 po Mynářovi požadovali, aby zveřejnil svůj příjem a prokázal tak, kde si na vilu vydělal.

Hradní kancléř nakonec po dlouhém naléhání svůj plat odtajnil – včetně odměn bere 120 tisíc korun měsíčně.

Stále se spekuluje, že právě nejasnosti kolem jeho majetku jsou důvodem, proč Mynář ještě nezískal bezpečnostní prověrku.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme