MŽP zvažuje kasační stížnost kvůli zrušenému plánu péče o šumavský park

Ministerstvo životního prostředí zvažuje podání kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Důvodem je nedávné rozhodnutí pražského městského soudu, který resortu nařídil zrušit plán péče o Národní park Šumava.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr životního prostředí Richard Brabec

Ministr životního prostředí Richard Brabec | Foto: Filip Jandourek

Soud tak vyhověl žalobě, kterou podalo několik šumavských obcí. Ministerstvo s nimi prý na vytváření plánu nespolupracovalo. Resort to odmítá.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) Radiožurnálu řekl, že problém vznikl už v roce 2012, tedy za minulého vedení ministerstva.

„My jsme vlastně tuto záležitost převzali a měli jsme jenom dvě možnosti: buď pokračovat v tom projednávání dál, anebo začít úplně od začátku - a v tu chvíli by samozřejmě dál minimálně půl roku scházel plán péče,“ vysvětluje Brabec.

„My jsme se rozhodli, po právních rozborech, které tam byly ještě k dispozici, že půjdeme tou cestou, že budeme pokračovat.“

MŽP podle Richarda Brabce rozsudek městského soudu sice respektuje, ale nesouhlasí s ním.

„Považujeme to za skutečně procesní záležitost. My jsme přesvědčeni, že jsme se chovali podle zákona, s tím, že Nejvyšší správní soud by měl být právě tím subjektem, který by to měl rozhodnout,“ říká ministr.

Plán péče o národní park stanovuje úkoly pro ochranu ekosystémů, rostlin a živočichů. Určuje formu péče o les či vzhled krajiny a formuje podmínky pro dopravu, turistiku a hospodaření na území parku.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme