Na Akademii umění a kultury se senioři učí malbě, recitování i tanci

Využít naplno kapacitu školy a udělat skutečně něco pro občany v důchodovém věku. Tohle se povedlo v pražské Hostivaři. Loni v září tam - jako na úplně prvním místě v Česku - začala fungovat Akademie umění a kultury pro seniory. A spoustě lidí se tak úplně změnil život.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tanec

tanec | Foto: stock exchange

Překonat trému i ostych a postavit se na prkna, která znamenají svět. Tenhle zážitek si už několik měsíců dopřává asi deset aktivních seniorek. Docházejí na divadelní výuku do Akademie umění a kultury při Základní umělecké škole v pražské Hostivaři.

Pravidelná výuka má i jiný přínos. Některé dámy začaly s vlastní literární tvorbou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Již téměř celé pololetí funguje v Hostivaři Akademie umění a kultury pro seniory. Natáčela tam Eva Rajlichová

„Nikdy jsem nic takového nedělala. Jsem kuchařka v důchodu. Baví mě to. Paní profesorka je úžasná a dává nám impulsy ke psaní,“ vysvětluje Květa Princová.

Mezi adeptkami dramatického umění je i Květa Volková. Je jí 79 let a o možnosti navštěvovat uměleckou školu jí řekla snacha. Největší problémy má podle svých slov s pamětí:

„Doma si to třikrát přečtu, zavřu to, ale musím si to přečíst počtvrté. Jde to, ale bolí to.“

Zájem ze strany seniorů je velký, dochází jich sem víc než stovka. Otevřít výuku na základní umělecké škole i pro starší ročníky napadlo ředitele Jiřího Stárka už před časem.

„Dnes je největší zájem o hudební obory. Máme obsazený jak klavír, tak kytaru, zpěv, sborový zpěv, housle, flétnu, trubku. Máme tady i studenta na klarinet. Je to náš nejstarší student, je mu 85 let. A vede si velmi dobře,“ říká Stárek.

Otevřou se další školy?

Zkušenosti s žáky, kteří by mohli být jejich prarodiči, jsou přínosné i pro samotný pedagogický sbor. Třeba sedmašedesátiletá Jana Matějková hudbou doslova žije. Jako žákyni si ji tak učitelka klavíru Petra Hansen nemůže vynachválit:

„Ona sama, jako naprostý klavírní laik, si sehnala Tokátu a fuga v d moll od bacha v úpravě pro klavír. Já jsem jen ohromeně zírala. To se mi skutečně u samouka v životě nestalo, aby si sáhnul pro to úplně nejtěžší, protože se mu hudba líbí. A tak dlouho to cvičí, až to zahraje.“

Akademii umění a kultury financuje Městská část Praha 15. Rozjezd na letošní akademický rok si vyžádal kolem půl milionu korun. O koncept už projevily zájem i další umělecké školy z České republiky.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme