Na bohoslužbu za 25 let svobody přišly do svatovítské katedrály tisíce lidí

Výročí 25 let svobody si dnes připomíná také česká katolická církev. Dopoledne proběhla v chrámu svatého Víta mše, kterou sloužil druhý muž Vatikánu, státní tajemník Pietro Parolin. Na bohoslužbu přišly tisíce lidí, zúčastnil se jí i prezident republiky Miloš Zeman, někteří politici či diplomaté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Západní pohled na Katedrálu sv. Víta, Václava a Vojtěch - hlavní vchod

Západní pohled na Katedrálu sv. Víta, Václava a Vojtěch - hlavní vchod | Foto: Fototéka Pražského hradu, Jan Gloc

Kardinál Pietro Parolin na slavnostní bohoslužbě ke cti svaté Anežky České připomněl, že její svatořečení v listopadu 1989 se stalo součástí boje Čechů za svobodu a jedním ze symbolů pádu komunistického režimu.

Pražský arcibiskup Duka ve svém proslovu litoval, že nemůže přivítat Václava Havla, přesto věří, že první porevoluční prezident je s přítomnými i v tuto chvíli, což věřící doprovodili dlouhým potleskem.

Poděkoval bohu a národním patronům a připomněl i odvahu studentů jak v době války, tak i za komunistického režimu a v revolučním roce 1989. Nenechme se mýlit, listopad 1989 nespadl z nebe, uvedl.

Po mši svaté se lidé shromáždili na Hradčanském náměstí, aby si připomněli atmosféru z roku 1989.

ČTK, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme