Na české silnice vjede konvoj amerických vozidel. Řidiči mu musí dát přednost

Tři kolony amerických vozidel dnes překročí česko-polské hranice. Na silnicích do Ostravy, Pardubic a Liberce je budou doprovázet vozidla vojenské policie s rozsvícenými majáky. Pro ostatní řidiče to znamená, že jim musí dát přednost a chovat se k nim jako například k hasičům nebo sanitce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Českem projede 29. března konvoj americké armády

Českem projede 29. března konvoj americké armády | Foto: Mindaugas Kulbis | Zdroj: ČTK

Hranice z Polska překročí konvoj americké armády na třech různých místech - v Harrachově, Náchodě a Bohumíně, aby méně omezoval dopravu.

„Velká kolona se před našimi hranicemi rozdělí na tři malé proudy a mezi nimi bude 30timinutová přestávka. Jeden proud bude obsahovat do 14 vozidel,“ vysvětlil zástupce náčelníka generálního štábu František Malenínský.

Na jejich začátku a konci pojedou vozidla vojenské policie s rozsvícenými majáky. „V takovém případě řidič musí umožnit takzvanou přednostní jízdu této koloně, ale také se nesmí do té kolony zařadit,“ konstatoval základní pravidla ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak by se měli řidiči v blízkosti konvoje vojenských vozidel chovat, shrnul Petr Jansa

Konvoj, který pojede rychlostí od 50 do 80 kilometrů v hodině, ale řidič může podle Petra Medka z ministerstva obrany předjet.

„Může nastat situace, že předjetí konvoje nebude možné. Tady se budou muset řidiči řídit pokyny příslušníků vojenské policie nebo policie České republiky,“ doplnil.

Podle našich informací bude vojenská policie na konci konvoje blokovat oba jízdní pruhy. Čas od času levý, rychlejší pruh uvolní a pustí před konvoj auta z kolony, která se za ním vytvoří.

„Tady nezbývá než doporučit řidičům, aby se zejména věnovali plně řízení, to znamená, aby se nerozptylovali pohledem na vozidla a už vůbec ne focením, řekl Tomáš Lerch.

Řidiči by si podle něj také měli uvědomit, že vojenská vozidla jsou hůře ovladatelná. Je proto důležité nedělat rychlé, zmatečné změny v řízení a kolonu plynule předjet nebo minout.

Doprovod příznivců

Konvoje amerických vojáků se chystá doprovázet řada fanoušků vojenské techniky. Majitelé vozidel ale nesmí zapomenout, že pro vjezd na dálnici platí dvě základní pravidla.

„Pojedou-li tato vozidla po dálnicích nebo rychlostních komunikacích, měli by si uvědomit, že je zde i podmínka té nejnižší konstrukční rychlosti, což je 80 kilometrů v hodině, a samozřejmě povinnost mít dálniční známku.“

Jinak pro neoficiální doprovod platí stejná pravidla jako pro ostatní. Policie bude řešit až případné přestupky. Stejně jako případné nehody konvoje.

„Pouze v případě, kdy se nabourají samotná vojenská vozidla, nevznikne škoda třetí osobě a není poškozena komunikace nebo jiné vozidlo, je věci příslušná šetřit vojenská policie. V ostatních případech je to vždy na policii České republiky,“ dodal Tomáš Lerch.

Případné škody, které by způsobil americký voják, pak podle Petra Medka kryje mezinárodní smlouva.

Trasa konvoje | Foto: Český rozhlas

Veřejnost bude mít možnost techniku americké armády vidět. Dnes odpoledne se krátce představí v Liberci, Pardubicích a Vyškově.

Podle ministra obrany Martina Stropnického je o setkání velký zájem, odehraje se proto i jedno velké v úterý v Praze - Ruzyni, kde budou vojáci také nocovat.

„Tam je ten čas nakonec relativně velmi štědrý a rozsáhlý, je to od 10 hodin dopoledne do 18 večer,“ řekl ministr Stropnický.

Američtí vojáci opustí Českou republiku ve středu.

Petr Jansa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme