Na Českou školní inspekci přichází stále víc stížností na neřešenou šikanu

Česká školní inspekce eviduje stále víc případů neřešené šikany. Od let 2011 až 2012 se počet zdvojnásobil. Za loňský školní rok řešila 66 případů. Třetinu z nich potom inspektoři vyhodnotili jako odůvodněnou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Střední průmyslová škola v pražských Malešicích

Střední průmyslová škola v pražských Malešicích | Foto: Pavla Lioliasová

„Určitě se daří odhalovat a řešit šikanu více než v minulosti, protože systém ve škole ji dokáže zachytit. Další věc je, že se i o více případech na školní inspekci ví. Že prostě rodiče nemají pocit, že by bylo zbytečné se obracet kamkoli dál,“ vysvětluje náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Nejvíc stížností na neřešenou šikanu je na základních školách, celkem 62. Inspekce prý většinu případů prošetří. „Je trošku ošidné vzít si na triko, že něco neprošetříte a ona je to pravda. Vyřazujeme spíš podněty, ze kterých je evidentní, že jsou výmyslem. Naprostou většinu důsledně prověřujeme,“ doplňuje Andrys.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká školní inspekce eviduje stále víc případů neřešené šikany. Mluvila o ní předsedkyně Asociace výchovných poradců Libuše Třískalová

Kontrola z České školní inspekce zamíříla dnes také na Střední průmyslovou školu v pražských Malešicích. Na začátku února zemřela zdejší učitelka, kterou žáci údajně šikanovali. Vedení školy tvrdí, že její smrt se šikanou nesouvisí. Podle Andryse se kontrola, která má trvat měsíc, zaměří na celkovou atmosféru ve škole, ne na konkrétní případ šikany.

„V minulosti jsme žádnou stížnost na neřešenou šikanu nebo na cokoli, co by se šikanou v této škole souviselo, neobdrželi. Takže toto bude hlavním předmětem našeho posuzování, nikoli ten konkrétní případ, který se teď stal, protože to už je věcí policie,“ dodává náměstek ústředního školního inspektora.

Střední škola v Malešicích potrestá za šikanu učitelky další žáky

Číst článek

Pokud Česká školní inspekce stížnosti na neřešenou šikanu uzná, předá zprávu zřizovateli školy, který jako jediný může školu za opomíjení šikany potrestat. U základních škol jsou to většinou obce nebo městské části, v případě středních škol pak zpravidla kraj.

Střední průmyslová škola v pražských Malešicích | Foto: Pavla Lioliasová

Pavla Lioliasová, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme