Na co se bude vzpomínat? Nezájem voličů, výhra lidovců, propadák ANO i ČSSD a konec Škromacha

KDU-ČSL vyhrála letošní senátní volby. Kandidáti s její podporou uspěli v devíti z 27 obvodů. Lidovci tak navázali na svůj úspěch v rámci někdejší čtyřkoalice. Po třech mandátech získaly ANO, hnutí Starostů a ODS. ČSSD vyhrála jen ve dvou obvodech stejně jako TOP 09 a Severočeši.cz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tiisková konference KDU-ČSL, Daniel Herman

Tiisková konference KDU-ČSL, Daniel Herman | Foto: Martin Svozílek

Volby poznamenala rekordně nízká účast. Hlasovat totiž přišlo jen 15,38 procenta voličů.

Nejsilnější senátní frakcí, bez ohledu na porážku, zůstane ČSSD. I když obhájila jen dva z deseti mandátů, v jednaosmdesátičlenné horní komoře bude mít 25 senátorů. Druhým nejsilnějším klubem se stane frakce KDU-ČSL a Nezávislí. Obhajovala tři mandáty z jedenácti a celkem bude mít nejméně 15 senátorů.

ODS přijde o pět členů

K nim by mohly přibýt ještě hlasy Ladislava Kose a Petra Orla, které podporovala společně se Stranou zelených. Ti by ale také mohli pomoci zeleným k vlastnímu pětičlennému klubu.

Minimálně desítku senátorů by měl mít klub Starostů spolu s TOP 09, z jehož dosavadních šesti členů mandát úspěšně obhajoval jen jeho předseda Jan Horník.

Druhé senátní kolo je jen zbytečné mrhání prostředky, říká poražený žokej Váňa

Číst článek

Až o pět členů přijde senátorský klub ODS, který by měl mít nejméně devět senátorů. Jednu z těchto dvou frakcí by ale mohl posílit šéf moravskoslezských hasičů Zdeněk Nytra, který kandidoval s podporou ODS a TOP 09.

Ve starostovském klubu by mohl zakotvit také tvůrce večerníčků Václav Chaloupek (Občané patrioti) s ohledem na podporu STAN. ANO mělo ve hře čtrnáct finalistů. Zvolení ale dosáhli jen tři.

Škromach v Senátu končí

Nově by tak klub měl mít v horní komoře osm členů společně se znovuzvolenou Alenou Dernerovou (Severočeši.cz). Zánik naopak hrozí klubu Strany práv občanů a komunistů, který by měl mít přes znovuzvolení exkomunisty Jaroslava Doubravy (Severočeši.cz) pouze čtyři členy.

Jeho existenci by mohl zachránit Jiří Cienciala (Severočeši.cz), někdejší ministr průmyslu ve vládě Jiřího Rusnoka a poradce prezidenta Miloše Zemana, který se prosadil na Frýdecko-Místecku.

V Senátu naopak končí jeho místopředseda Zdeněk Škromach (ČSSD) nebo někdejší jihomoravský hejtman Stanislav Juránek (KDU-ČSL). Mandát nezískali ani ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD), žokej Josef Váňa (ANO), hokejista Jiří Šlégr (ČSSD), exministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) nebo filozof Václav Bělohradský (ČSSD a SZ).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme