Na hejtmana Haška se snesla kritika za setkání s Nočními vlky

Setkání jihomoravského hejtmana Michala Haška z ČSSD se zástupci ruského motocyklového klubu Noční vlci bylo nevhodné, myslí si někteří politici. Šlo podle nich o velkou chybu či ostudu. Hašek v úterý společně s motorkáři, kteří jsou známi vztahy s prezidentem Vladimirem Putinem, položil věnce na Ústředním hřbitově v Brně a poté se s nimi nechal vyfotit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští Noční vlci vyrazili na každoroční jízdu do Berlína

Ruští Noční vlci vyrazili na každoroční jízdu do Berlína | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

„Pokud vím, je to taková nacionalistická skupina, která spíš šíří ruskou propagandu. Uctívat památku obětí druhé světové války je v pořádku, ale to se dá dělat úplně jiným způsobem,“ řekl předseda opoziční ODS Petr Fiala. Haškovo setkání s motorkáři, kteří zjevně podporují ruský nacionalismus, považuje za naprosto nevhodné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Haškovu fotografii s Nočními vlky okomentoval i Jakub Janda, zástupce ředitele think-thanku Evropské hodnoty

Haškovi straničtí kolegové, ministryně práce Michaela Marksová a předseda sněmovny Jan Hamáček, shodně řekli, že by se s Nočními vlky nesetkali.

„Každý politik je zodpovědný svým voličům za svoje činy,“ dodal Hamáček. Uvnitř sociální demokracie prý zatím nezaznamenal žádnou zvláštní debatu o Haškově kroku.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nechtěl věc příliš komentovat. „Ta parta, která je tam zmiňována, nebudí žádné mé osobní sympatie,“ poznamenal.

Europoslanec Pavel Telička (ANO) na twitteru uvedl, že Hašek po takzvaném lánském puči, kdy se skupina členů ČSSD pokusila Sobotku odstavit po sněmovních volbách v roce 2013 z čela strany, vrazil premiérovi do zad druhou kudlu.

Předseda jihomoravské TOP 09 Jan Vitula, který je v letošních krajských volbách kandidátem strany na hejtmana, považuje fotografii za provokaci mající za cíl mediální zviditelnění a získání hlasů voličů.

„Že se jedná o popření principů našeho státu, si asi pan hejtman ve své zaslepenosti neuvědomuje a osobní prospěch u něj převažuje nad zodpovědností za svěřený úřad,“ myslí si Vitula.

Na Ústředním hřbitově v Brně uctilo v úterý večer památku obětí druhé světové války přibližně 80 motorkářů včetně ruských Nočních vlků. Skupina v uplynulých dnech navštívila bývalý nacistický vyhlazovací tábor v polské Osvětimi, dnes zamířila na Slovensko.

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek hovoří o ostudě:

„Hejtman tak dává jasně najevo, že tímto svým gestem spíše než památku zemřelých za druhé světové války podporuje a uctívá prezidenta Putina.“

Protože se nikdo z ČSSD od setkání striktně nedistancoval, považuje ho Ženíšek za postoj jednoho z vysokých představitelů strany.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) se neobává toho, že by z chování jednoho člověka v zahraničí vyvozovali závěry o Česku.

„Žijeme v demokratické zemi, kde každý člověk, včetně politiků, má právo vyjádřit svůj názor. Každý tím, co děláme a říkáme, dáváme jistý signál, jaké jsou naše priority, čemu dáváme přednost. Dáváme výpověď především sami o sobě,“ upozornil ministr kultury.

Hašek: Nedopustím relativizaci hrdinů

Hašek v úterý vystavil na svém facebookovém profilu fotografii, kde se skupinou motorkářů pózuje na brněnském hřbitově. Posléze uvedl, že tam chtěl vzdát čest sovětským osvoboditelům Brna a jižní Moravy z jara 1945.

„Já tam budu letos ještě několikrát, 8. a 9. května. Včera jsem doprovodil generálního konzula Ruské federace v Brně,“ uvedl Hašek na dotaz ČTK, proč byl na místě ve stejnou dobu jako Noční vlci.

Současně uvedl, že si váží památky „všech, kteří nám přinesli svobodu na konci druhé světové války, ať už bojovali ve válce jako vojáci sovětské, československé, rumunské, americké, britské či jiné armády, jako partyzáni či odbojáři, a zvláště těch, kteří položili za naši svobodu a vlast svůj život.“

„Nikdy nedopustím přepisování historie a relativizaci hrdinů, kteří padli ve válce za vítězství nad nacistickým Německem. Odmítám hloupé spojování jejich odkazu a památky se srpnem 1968,“ doplnil hejtman.

S vlajkou samozvané republiky

Motorkáři drží na fotografii, kterou Hašek zveřejnil, vlajku samozvané Doněcké lidové republiky na východě Ukrajiny.

„Pan hejtman tímto naprosto boří nějakou základní linii české zahraniční politiky, ale i té evropské,“ zdůraznil v rozhovoru pro Český rozhlas Jakub Janda, zástupce ředitele think-thanku Evropské hodnoty.

Fotografie ho prý ale příliš nepřekvapila, protože jihomoravský hejtman je podle něj znám prokremelskými postoji.

„Odlišujme účast na pietním aktu, která jistě může být v pořádku, a potom následující veřejnou prezentaci, které se pan hejtman evidentně dobrovolně zúčastnil. On nemá jediný důvod, nic ho k tomu nezavazuje, aby se fotil s takovýmto konkrétním nástrojem ruského dezinformačního vlivu,“ dodal Janda.

ČTK, ČRo, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme