Na jednoho dlužníka připadá stále více exekucí. Rostou i dluhy

Lidí v exekuci je letos v Česku 730 tisíc. Loni to byl jeden milion. Zatímco dlužníků je meziročně méně, počet exekucí naopak roste - oproti loňsku až o půl milionu. Na jednoho dlužníka totiž připadá víc závazků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exekuce (ilustrační foto)

Exekuce (ilustrační foto) | Foto: Český rozhlas

„Před dvěma lety připadaly na jednu exekuovanou osobu v průměru 3,3 exekuce, v současné době je to už téměř 6 exekucí,“ potvrzuje mluvčí Exekutorské komory David Sahula.

„Zaznamenáváme i případy dlužníků s 200 exekucemi,“ dodává.

U vícenásobných dlužníků se ale peníze vymáhají stěží. Neúspěšných je tak podle Sahuly až 60 procent exekučních řízení. „Což je právě v souvislosti s tím, že roste počet lidí s více než jednou exekucí,“ vysvětluje.

Kromě vymáhání peněz exekutoři řeší i vyklízení domů a bytů neplatičů nájemného - letos jich bylo 550. „Ať už je to exekuce na peněžitá plnění, nebo třeba vyklizení bytu, vždycky se ale jedná o rozhodnutí soudu,“ upozorňuje mluvčí Exekutorské komory.

Exekuce - předlužení občané | Foto: Český rozhlas

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme