Na některých ministerstvech přibyl počet náměstků, opozice má výhrady

Od začátku července platí hlavní část služebního zákona, díky kterému přešlo do služebního poměru přes 60 tisíc lidí. Zákon také mění poměry na ministerstvech, kde v poslední době přibylo náměstků. Část opozičních politiků se domnívá, že tím dochází ke zpolitizování státní správy. Někteří ministři ale namítají, že počet osob v řídicích funkcích naopak v součtu klesl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smartphone (ilustrační foto)

Smartphone (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Navýšení počtu náměstků vysvětlují ministři rušením některých vedoucích funkcí v resortu nebo velkou vytížeností.

Nejvíce jich má resort školství, celkem devět. Počty náměstků navýšilo například také ministerstvo zemědělství.

„Teď od 1. července jsem přidal dva náměstky navíc. Jednoho náměstka pro sekci potravin a jednu náměstkyni pro sekci vnějších vztahů a exportní politiky, protože to je pro nás v tomto období opravdu důležitá agenda. A zrušil jsem 12 vrchních ředitelů,“ přibližuje ministr Marian Jurečka z KDU-ČSL.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na některých ministerstvech přibyl počet náměstků, opozice má výhrady

Rostoucí počet náměstků hraje podle opoziční poslankyně Heleny Langšádlové z TOP 09 vládě do karet. Někteří ministři si tam podle ní dosazují své lidi.

„Vzniklo 2600 nových úřednických míst, která byla obsazena zejména členy stávajících vládních stran. Plus samozřejmě mimořádně velký nárůst počtu právě těch náměstků. Mnohdy jsou to političtí náměstci, i když tak nejsou definováni,“ upozorňuje.

Osm náměstků má také ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD. „Byl tam velký problém s tím, že na naprosté většině resortů byla kategorie vrchních ředitelů, kteří v podstatě byli takovými skrytými náměstky a kteří teď buď museli o stupeň níž, že se z nich stali ředitelé odborů, anebo museli být na náměstky povýšeni,“ vysvětluje.

Komplikující prvek, myslí si superúředník

Více náměstků v resortech se ovšem podle takzvaného superúředníka Josefa Postráneckého nemusí ministrům vyplatit.

„Rostoucí počet vnímám jako určitý komplikující prvek pro řízení ministerstev a pro schvalování dokumentů, nicméně není to nic, co by zase mělo výrazně znesnadnit výkon státní správy,“ uvažuje.

Podle senátora za ODS Miloše Vystrčila navýšili někteří ministři počet náměstků, protože později je bude těžké odvolat.

„Je evidentní, že současné vládě se hodí postupovat tímto způsobem, neboť samozřejmě pokud někdo do pozice nepolitického náměstka jmenuje jakoukoliv osobu, tak ta osoba je tam potom vlastně umístěna téměř nastálo, protože zbavit se jí nebo ji vyměnit je podle služebního zákona velmi obtížné,“ říká.

Stávající podobu služebního zákona kritizoval také prezident Miloš Zeman, vadily mu hlavně pozice politických náměstků. Se stížností ale u Ústavního soudu tento týden neuspěl.

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme