Na Praze 5 se rozpadla koalice, smlouvu vypověděli zelení a piráti

Vládnoucí koalici na Praze 5 čekají změny, Strana zelených a Česká pirátská strana se totiž rozhodly vypovědět koaliční smlouvu. Oznámil to dnes místostarosta Lukáš Budín (SZ). Oficiální zpráva na radničním webu přitom ještě včera spekulace o sporech uvnitř koalice odmítala. Po Praze 4 jde o druhou pražskou radnici, kde se po loňských komunálních volbách rozpadla rada.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Praha-Smíchov. Pohled z Pavího vrchu směrem do radlického údolí

Praha-Smíchov. Pohled z Pavího vrchu směrem do radlického údolí | Foto: ŠJů, Wikimedia Commons

Zelení s podporou pirátů vládli Praze 5 spolu s ČSSD, KDU-ČSL a TOP 09 v čele se starostou Radkem Klímou (TOP 09). Koalice měla většinu 25 hlasů ze 45.

Obě strany, které rozpad koalice iniciovaly, podepsaly podle Budína memorandum o spolupráci s ANO, ODS a patrioty, ochotni jsou spolupracovat i s lidovci. ANO, které ve volbách zvítězilo, skončilo nakonec v opozici, stejně jako ODS, která Praze 5 dlouhé roky vládla.

Jako oficiální důvod rozvázání koaliční smlouvy uvedli zelení a piráti několik osobních, ale také věcných důvodů. Jako zásadní problém vnímají například reorganizaci úřadu, neadekvátní čerpání rezervy rozpočtu nebo nakládání s majetkem.

„Bohužel se ukázalo, že některé věci, které jsme chtěli v rámci koalice řešit, se neřešily. Jednalo se především o veřejné zakázky. Bylo to bagatelizováno, případně se nad tím mávlo rukou,“ říká Budín.

Poukázal také na údajnou nekomunikativnost starosty. Ten se prý kvůli osobním problémům naplno nevěnuje práci pro městskou část.

Starosta Radek Klíma to ale odmítá. Vypovězením koaliční spolupráce je zaskočen a zelené naopak viní z toho, že o dění na radnici jednají mimo úřad:

„Obdržel jsem večer od jakéhosi občana video. Na něm se schází nějací lidé, kteří nesedí na radnici, ale kteří na tom svém setkávání se rozdělují funkce na radnici,“ upozorňuje.

Podle Klímy může být ohroženo například přijetí nových zásad nakládání s majetkem městské části nebo sestavení rozpočtu pro příští rok.

Ve středu přitom radnice oficiálně dementovala informace o blížícím se rozpadu koalice. „Zástupci všech stran ve vedení radnice prohlašují, že žádná jiná varianta koaličního uspořádání není v současnosti reálná a jakákoli změna v tomto směru nehrozí,“ stojí na webu radnice.

ČTK, Zdeněk Vesecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme