Na řadě míst Česka padly teplotní rekordy, v Lednici bylo 14,8 stupně

Na řadě míst Česka dnes padly teplotní rekordy. Nejtepleji bylo v Lednici a Pohořelicích na jihu Moravy, kde rtuť vystoupala na 14,8 stupně Celsia. Rekordy zaznamenalo 53 ze 138 stanic měřících 30 a více let. Na většině území Česka během dneška teploty stouply nad deset stupňů, nad bodem mrazu byly i na horách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mraky, počasí (ilustrační foto)

Mraky, počasí (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Kromě Lednice na Břeclavsku a Pohořelic na Brněnsku byl rekord překonán v Brodě nad Dyjí, kde bylo naměřeno 14,6 stupně, i v Brně, kde teplota vystoupala na 14,1 stupně.

Lednice patří navzdory svému jménu k místům, kde šplhá rtuť vysoko velmi často. Rekordní teploty zaznamenala lednická meteorologická stanice i letos v létě, kdy se rtuť dostala na 34,8 stupně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na řadě míst v republice padají teplotní rekordy. O vývoji počasí v dalších dnech mluví Milena Ferebauerová z ČHMÚ

Na jižní Moravě bylo dnes podle Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ) nejtepleji z celé republiky. Všechny původní rekordy pro 19. prosinec byly z roku 1989.

Rekordně teplý byl dnešek i na některých stanicích, které fungují déle než 100 let. Třeba v Českých Budějovicích, kde se měří teploty už 130 let, bylo 13,2 stupně, v Teplicích s tradicí měření dlouhou 118 let zaznamenali 13,1 stupně a v Havlíčkově Brodě, kde sledují počasí 102 let, 12,3 stupně.

Lyžařská střediska v Česku bojují s nedostatkem sněhu. Lepší situace je v Alpách

Číst článek

Pády rekordů ohlásila například i Vysočina, a to na 12 měřicích stanicích. Nejvíc naměřili meteorologové v Havlíčkově Brodě, a to 12,3 stupně Celsia. Dosavadní rekord byl z roku 1965, kdy teploměr ukázal deset stupňů.

Ochladí se jen krátce

Sněhové vločky se už objevily v Krušných horách a Krkonoších. „Ochlazení jde pomalu. Zatím to bohužel vypadá na dva dny – na sobotu a neděli, kdy se teploty budou pohybovat do pěti šesti stupňů Celsia,“ říká Milena Ferebauerová z ČHMÚ.

V pondělí se oteplí a ochlazení přijde až po Štědrém dnu. „Nějaké to ochlazení by se mohlo po Štědrém dnu vyskytnout, ale zase to vypadá jenom na pár dní a pak by teploty šly zase nahoru. Zatím pořádnou zimu s výrazným sněžením zřejmě v dohledu nemáme,“ dodává meteoroložka.

Teplotní rekordy 19. 12. 2014 | Foto: Český rozhlas

O víkendu hrozí sněhové jazyky, varují meteorologové. Pak se zase oteplí

Číst článek

ČTK, Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme