Na úřadech práce v červenci skončilo 9 tisíc učitelů. Smlouvy na 10 měsíců zakáže zákon

Letní prázdniny tradičně znamenají volno pro všechny školáky. Několik let už to ale platí i pro některé učitele, kterým v červnu skončí smlouva, a jim tak nezbývá, než se přihlásit na úřad práce. Ředitelé je totiž na prázdniny propustí. Tato praxe bude možná už brzy minulostí. Učitelé se nejspíš dočkají celoročních smluv díky zákonu, který zaměstnávání kantorů pouze na deset měsíců zakáže.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učitelé dostanou méně peněz (ilustrační foto)

Učitelé dostanou méně peněz (ilustrační foto) | Foto: licence Public Domain (eng), Tungsten

Téměř čtyři tisíce učitelů a dalších pracovníků ve školství skončilo během července na úřadech práce. Oproti červnu jde tak o několikatisícový nárůst, který se řadu let opakuje.

Bez práce o prázdninách byla i středoškolská učitelka Marta. „Pro kvalifikovaného, vysokoškolsky vzdělaného učitele, který odpracuje 10 měsíců stejně jako všichni ostatní a pak se najednou ocitá ve vzduchoprázdnu, to rozhodně příjemný pocit není,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli smlouvě na 10 měsíc skončila řada učitelů i letos o prázdninách na pracovních úřadech. Situace se má ale zlepšit. Téma Jaroslava Gavendy

Místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová vysvětluje, že ve skutečnosti může být nezaměstnaných učitelů víc, než ukazují čísla z pracovních úřadů.

„Ta praxe prostě tady je. Kolegové se bojí přiznat, že se jim to stalo, protože jsou rádi, že budou od září zase zaplaceni. Trvám na tom, že to není nic správného,“ popisuje Seidlová.

Smlouvy s učiteli jen na dobu školního roku ale zřejmě zakáže zákon, který je teď ve Sněmovně. Nové opatření by tak mohlo začít platit za rok.

Ministryně školství Kateřina Valachová věří, že letošní situace by se příští prázdniny už neměla opakovat: „Věřím, že mám za sebou všechny koaliční poslance a poslankyně a po doplnění informací i opozici, která bude bezpochyby chtít učitele od této negativní praxe ochránit.“

Ministryně o tématu také mluvila se zástupci z Asociace krajů nebo Svazu měst a obcí. Tomu šéfuje František Lukl, který propouštění učitelů na dva měsíce odsuzuje.

„My můžeme z úrovně předsednictva apelovat na naše členy a starosty, kteří jsou zástupci zřizovatelů, aby ti působili na ředitele škol, aby takovou praxi vymýtili. Domnívám se ale, že nejjednodušší bude systémové řešení,“ tvrdí Lukl.

Vyřešit propuštění učitelů zákonem ale podle opoziční poslankyně TOP 09 Anny Putnové nebylo nutné. Už dříve řekla, že by stačilo zapojit zřizovatele škol.

„To je věc starostů, aby se zeptali svých učitelů, jak zacházejí s učiteli, a zda je tato nemravná praxe v jejich obci přijatelná,“ dodává Putnová.

Nejvíce na úřadech práce končí učitelé ze středních škol. Celkem pak hledalo práci v červenci přes devět tisíc kantorů a pracovníků ve školství.

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme