Na vědu letos půjde nejvíc peněz v historii, téměř 27 miliard korun

Od státu letos dostane věda a výzkum téměř 27 miliard korun. Podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka z KDU-ČSL jde o nejvyšší částku v historii. Loni vědci dostali zhruba o miliardu méně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oddělení lékařské genetiky v Thomayerově nemocnici

Oddělení lékařské genetiky v Thomayerově nemocnici | Foto: Filip Jandourek

„V podstatě se jedná o 300 milionů korun, o které byl rozpočet navýšen. Z toho 200 milionů v rámci kapitoly ministerstva školství. Je k tomu potřeba ještě připočítat 0,9 miliardy korun, které půjdou z rozpočtu z loňského roku z přebytků,“ přiblížil Bělobrádek.

Na vědu přesto stále nejde ani jedno procento HDP, což doporučuje takzvaná lisabonská strategie, ke které se Česká republika přihlásila před deseti lety.

Přehrát

00:00 / 00:00

O financování vědy a výzkumu mluvili místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš

„Tady je velký potenciál v navýšení soukromých zdrojů, protože u nás to pořád není tak jako v jiných zemích. Například v Izraeli tam jde 5 procent, z toho 4 procenta jsou ze soukromých zdrojů,“ upozornil vicepremiér.

Bělobrádek podle svých slov nevidí největší problém české vědy v nedostatku peněz, ale spíše v jejich přerozdělování. Chtěl by proto zřídit úřad, který by se staral o to, aby byly finanční prostředky vynaloženy účelně.

„Bylo jedenáct kapitol, kam peníze chodily. Docházelo třeba i k tomu, že ministerstva vypisovala různé programy, které se dost překrývaly,“ vysvětlil.

Vznik úřadu, který by řídil financování vědy, by přivítal i předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš. „U nás nebyla žádná koordinace ani žádné vyhodnocování efektivity těch prostředků,“ potvrdil.

Firmy v Česku si za deset let díky investicím na vědu a výzkum odepsaly z daní přes 12 miliard korun. Od loňského roku mohou odečíst ještě více investic.

„Nemyslím, že by se to nějak dramaticky projevilo na číslech ve smyslu spolupráce podnikatelského sektoru s vysokými školami nebo s ústavy Akademie věd,“ podotknul Drahoš. Domácí podnikatelský sektor se podle něj podílí na celkových výdajích na vědu jen asi jednou třetinou.

Vladimír Kroc, Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme