Na výši úhrad za péči mobilních hospiců se pracovní skupina zatím neshodla

Zdravotní pojišťovny se na dnešním jednání neshodly se zástupci České společnosti paliativní medicíny na výši úhrad za pacienta v péči domácího hospicu. Pojišťovny chtějí hradit maximálně 1300 korun za den. To je ale jen 70 procent částky požadované provozovateli domácích hospiců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pacientka hospicu Cesta domů

Pacientka hospicu Cesta domů | Foto: Archiv hospicu Cesta domů

Marek Uhlíř, ředitel neziskové organizace Cesta domů, která provozuje i domácí hospic, doufá, že se povede najít společnou řeč.

„Česká společnost paliativní medicíny proto jde do dalších jednání s tím, že chce obhájit to, že náklady, které ukazujeme, jsou skutečně oprávněné. Že nejsou přemrštěné, že jsou férové a tvoří zhruba polovinu toho, co by pojišťovny stál ten samý pacient, pokud by ležel v nemocnici,“ říká Uhlíř.

Podle Oldřicha Tichého z Všeobecné zdravotní pojišťovny není zatím nic uzavřené a největší česká zdravotní pojišťovna je připravená dál jednat.

„Požádali jsme zástupce hospiců a paliativní péče o to, aby nám rozkryli, z čeho se skládá jejich představa o výši paušálu,“ uvádí Tichý.

Mobilní hospice zajišťují péči o nevyléčitelně nemocné lidi přímo v domácnosti. Pomáhají nejen umírajícím, ale i jejich rodinám. Pokud chce někdo takovou službu využít, musí si připlatit z vlastní kapsy. Ze zhruba 30 takových zařízení v Česku totiž žádné dosud nemá smlouvu se zdravotní pojišťovnou.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme