Nad Pražským hradem zavlaje husitský prapor, poprvé tam byl za Masaryka

Nad Pražským hradem příští týden zavlaje husitský prapor. Prezident Miloš Zeman tím zahájí oslavy šestistého výročí upálení mistra Jana Husa. Prapor tam zůstane celý měsíc, až do státního svátku 6. července.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prapory v různých barvách v Husitském muzeu v Táboře

Prapory v různých barvách v Husitském muzeu v Táboře | Foto: Adriana Krobová

„V pátek 5. června budou na Hradě oficiálně zahájeny oslavy husovského výročí a pan prezident na třetím nádvoří vyvěsí v pravé poledne husitský prapor. Dojde k tomu za účasti patriarchy Husitské církve. Žádné kontroverze neočekáváme. Je všeobecně známo, že v katolické církvi se o Husovi živě diskutuje,“ řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Stejné gesto, tedy vyvěšení husitského praporu nad sídlem prezidenta, udělal v roce 1925 tehdejší prezident Tomáš Garrigue Masaryk. V Československu i v zahraničí to vyvolalo poprask a způsobilo pokřivení vztahů s Vatikánem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vyvěšení husitského praporu nad Pražským hradem mluvil historik Jaroslav Šebek

„Jan Hus byl před 90 lety spíše zdrojem napětí mezi protestanty a katolíky a také mezi různými politickými stranami. Vatikán pobouřil už způsob oslav v roce 1925 a vyvěšení husitského praporu nad Pražským hradem bylo vnímáno jako velmi nestandartní krok,“ vysvětlil historik Jaroslav Šebek.

Na Hradě by podle něj měla vlát prezidentská zástava, státní vlajka a v současné době vlajka Evropské unie. Každý další symbol považuje Šebek za nadbytečný.

„Husitský odkaz obsahuje do jisté míry už prezidentská standarta v hesle Pravda vítězí,“ míní historik.

Při příležitosti 600. výročí smrti Jana Husa bude 5. června v empírovém skleníku v královských zahradách zahájena výstava nazvaná Neodvolám. Kazatel, učenec a společenský reformátor byl kvůli svým názorům upálen na koncilu v Kostnici.

ČRo, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme