Nakupování voličských hlasů je v Česku podle nevládních organizací běžné

Policie prověřuje možné uplácení voličů na čtyřech místech Ústeckého kraje. Konkrétně jde o Chomutov, Litvínov, Lovosice a Bílinu. Důkazy nebo svědectví o nákupu hlasů zachytili spolupracovníci čtyř nevládních organizací třeba také v Ústí nad Labem a v Kadani na Chomutovsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vystřižená fotografie z pořízeného videozáznamu z Bíliny od organizace Naši politici

Vystřižená fotografie z pořízeného videozáznamu z Bíliny od organizace Naši politici | Foto: Matěj Skalický

Kvůli některým nahrávkám chystají nevládní organizace trestní oznámení. Třeba v Bílině na Teplicku prý místní obchodník nakupoval hlasy, jeden za 300 až 500 korun. Jen v pátek stihl k urně přivést sto lidí.

V Kadani zase údajně taxikáři sváželi podplacené voliče k volebním místnostem. V Horním Jiřetíně napadají nevládní organizace účelové sestěhovávání voličů.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Bílině trávila volby s aktivisty ze sdružení Naši politici a TI Gabriela Hauptvogelová. O kupčení s hlasy mluvil Lukáš Landa z o.s. Oživení

V Opavě měla skupina lidí nabízet politikům, že jim hlasy koupí. V Brně se prý nechali někteří občané uplatit dokonce vstupem na akci, kde bylo jídlo a pití zadarmo.

„Voliči ze sociálních lokalit přímo sdělili různým svědkům, že volí výměnou za náramek a tento náramek je dále opravňuje k volnému vstupu na zábavu, kde mají jídlo, pití a kulturní program zdarma,“ popsal Januš Koněčný z Nadačního fondu proti korupci.

Své hlasy prodávají hlavně voliči právě z takzvaně sociálně vyloučených lokalit.

„Podle našich poznatků je kupčení s hlasy v sociálně vyloučených lokalitách prakticky po celé republice naprosto běžným jevem. Jde zejména o severní Moravu a severní Čechy. Jde jak o velké strany, tak o malá hnutí,“ říká Lukáš Landa z občanského sdružení Oživení.

„Takzvaný nákupčí dostane finanční hotovost. Takových nákupčích může být pět i šest. Dostane například 1000 korun za získaný hlas. 500 korun si nechá a 500 korun dá voliči. Často to ale bývá na jeho uvážení, takže voliči mohou dostat jen 200 korun. Liší se to lokalita od lokality,“ popisuje Landa a dodává:

„Nakupování hlasů je trestným činem. Musí se ale dokázat, že nakupování ovlivnilo vůli voliče. A toto prokázat je prakticky nemožné. Podle našich informací existuje jediný případ, kdy byl někdo za tento trestný čin v posledních čtyřech letech odsouzen. A to bylo ještě trestním příkazem. Ten člověk nevěděl, proč ho policie obesílá, a tak se nedovolal. Trestní příkaz znamená, že je rovnou vynesen rozsudek, nedošlo ani k procesu a dokazování.“

Opavská nahrávka skrytou kamerou

Nevládní organizace Oživení představila nahrávku skryté kamery v Opavě - politik si na ní domlouvá s prostředníky, že pro něj koupí osm stovek hlasů:

Přehrát

00:00 / 00:00

Lenka Jansová také představila skrytou nahrávku organizace O6ivení z nákupu hlasů v Opavě

„Vyslali jsme figuranta, aby se s těmito lidmi potkal a předstíral, že je zástupce politické strany, a zjistil, jestli tato nabídka je reálná,“ vysvětluje Lukáš Landa ze sdružení Oživení, jak se podávaly hlasy v Opavě.

„Opravdu došlo k tomu, že se nakonec bavili o částce 450 korun za získaný hlas, kterou by musel politik zaplatit. Celé to mělo být kamuflováno jako reklamní kampaň pro tu politickou stranu.“

Ti, kteří hlasy kupují, si mohou jen těžko zkontrolovat, zda je voliči nepodvedli. Většinou ale své hlasy prodávají lidé bez vzdělání z takzvaně sociálně vyloučených lokalit. A když dostanou peníze, nemají motivaci vybírat jinou stranu.

Lenka Jansová, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme