Náměstka pro státní službu vybere komise, tvořit ji mají odborníci a úředníci

Nová pracovní skupina by měla vládě doporučit tři kandidáty na post náměstka ministra vnitra pro státní službu. Ten by měl podle služebního zákona řídit státní úředníky. Služební zákon dlouhodobě kritizuje prezident Miloš Zeman. Vetoval ho, ale poslanci hlavu státu přehlasovali. Zeman se proto obrátil se stížností na Ústavní soud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Chovanec

Milan Chovanec | Foto: Filip Jandourek

V nově vznikající komisi pravděpodobně nezasednou přímo politici, ale spíše úředníci a odborníci pracující jako náměstci na ministerstvech.

Součástí skupiny bude první náměstek ministryně spravedlnosti za hnutí ANO Robert Pelikán. Za KDU-ČSL v komisi zasedne náměstkyně ministra vnitra Monika Pálková.

Náměstka pro státní službu by měl vybírat také vedoucí Úřadu vlády Pavel Dvořák, který má blízko k sociální demokracii. Do úřadu si ho přivedl premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Součástí komise bude pravděpodobně také náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.

Náměstek Robert Pelikán už má určitou představu o kritériích, podle kterých by se mohli kandidáti vybírat. Na konkrétní jména je ale podle něj ještě brzy.

Pelikán navíc varuje, že post nesmí v žádném případě zastávat politická postava. Ideální by prý byl dlouholetý pracovník ve státní správě.

„Měl by to být člověk s vysokou morální autoritou a integritou. Člověk s důstojností, kterou dává až věk, a má potřebnou zkušenost a úspěšnost. Tedy něco dokázal zejména v managementu, zejména managementu lidských zdrojů,“ popisuje Pelikán.

Podle ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD mohou zájemci podávat přihlášky do 12. prosince. Vláda by pak podle něj měla o novém náměstkovi pro státní službu rozhodnout nejpozději do 15. ledna.

Stejně složená komise by pak měla také najít vhodného kandidáta na post personálního ředitele sekce pro státní službu.

Jana Čermáková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme