Navržené snížení rozpočtu ČOI by mohlo omezit počet kontrol, varuje ministr Mládek

Česká obchodní inspekce (ČOI) v případě snížení rozpočtu bude muset omezit terénní kontroly, upozornilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Návrh na příští rok počítá s poklesem o 23 milionů korun. Vedení resortu bude o rozpočtu ještě s ministerstvem financí jednat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Inspektror ČOI na tržnici

Inspektror ČOI na tržnici | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

„Zejména bychom méně přizvávali odborné způsobilé osoby, akreditované osoby. Vzpomeňte si na poslední případ protipožárních dveří, kde nás rozbory stály 300, 400 tisíc a ukázalo se, že byly velmi významné. Takže u spolupráce při posuzování bezpečnosti výrobků by byl pokles citelný,“ vysvětlil ústřední ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Snížení rozpočtu by podle něj způsobilo i omezení terénních kontrol. Na to upozornil i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD, který chce naopak kontrol víc.

„Došlo by k tomu, že by byly nedostatečné kontroly kvality pohonných hmot, bezpečnosti výrobků na trhu, internetových obchodů, padělků, předváděcích akcí," dal příklad.

Další práci přinese inspekci novela zákona o ochraně spotřebitele.

„Zákon bude generovat zvýšenou ochranu spotřebitele, čili Česká obchodní inspekce na to potřebuje lidi a ministerstvo financí nám navrhne pravý opak,“ prohlásil Mládek.

Jednání o konečné podobě rozpočtu na příští rok budou ještě pokračovat. Jeho finální verzi odevzdá vláda do sněmovny na konci září.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme