Názory na způsob protestů proti pražské koalici se velmi různí

Pražskou radnici dopoledne ovládly stovky lidí protestujících proti vzniku koalice ODS a ČSSD. Demonstranti pronikli do sálu, mezi lavice zastupitelů i za předsednický pult. Jednání zastupitelstva mělo začít v deset hodin, kvůli protestům a hluku v sále bylo několikrát přerušeno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstranti vnikli do budovy pražského magistrátu a společně s hlasitým pokřikem tím znemožňují zahájit zasedání.

Demonstranti vnikli do budovy pražského magistrátu a společně s hlasitým pokřikem tím znemožňují zahájit zasedání. | Foto: Tomáš Adamec

Kandidát na primátora Bohuslav Svoboda nakonec kolem půl dvanácté oznámil, že se zastupitelé znovu sejdou až ve 14 hodin.

Koaliční dohoda, kterou na magistrátu po komunálních volbách uzavřeli občanští a sociální demokraté, ze hry o primátorské křeslo i zastoupení v radě vyřadila pražskou TOP 09, nominálního vítěze voleb.

Proti tomu od rána protestovali před magistrátem - a pak přímo v budově - stovky lidí. Kvůli jejich hlasitým protestům kandidát ODS na primátora Bohuslav Svoboda třikrát neuspěl s pokusem otevřít schůzi.

Projev občanské společnosti, nebo porušení zákona?

Jeden z organizátorů protestu, Jiří Š. Cieslar člen petičního výboru Změňpolitiku.cz zdůraznil v Ozvěnách dne, že signatáři listopadové výzvy a mnozí voliči se cítí oklamáni. „Lidé, kteří dali svůj hlas ve volbách věří, že politici pochopí, že nejde jen o to, co si dohodli, ale o to, co si lidé myslí.“

„Po tom všem, co se tady v Praze děje, už toho lidé mají opravdu dost a tlak občanské společnosti bude pokračovat dál,“ míní Cieslar, který ocenil, že po 20 letech se začíná tato společnost probouzet.

„Nepodporujeme žádnou stranu, prostě jen chceme, aby politici, které jsme si zvolili, naplnili to, co sliboval před volbami,“ zdůraznil Jiří Š. Cieslar.

Boris Šťastný, předseda pražské ODS v Ozvěnách dne uvedl, že podobné protesty očekával. „aktivisté je organizovali velmi dlouho a připravovali se.“ Podle jeho názoru jsou porušovány zákony.

Přehrát

00:00 / 00:00

O protestech při úvodním jednání pražského zastupitelstva v Ozvěnách dne mluvili Jiří Š. Cieslar člen petičního výboru Změňpolitiku.cz, Boris Šťastný, předseda pražské ODS a komentátor ČRo Petr Nováček.

„Tito lidé nechtějí respektovat, že ústava jasně říká, že v naší zemi už 20 let zastupitelská demokracie. To znamená, že svobodný občan ve svobodných demokratických volbách volí své zastupitele. A ti ho potom zastupují ve všech veřejných záležitostech, například v Zastupitelstvu hlavního města Prahy.“

Podle Šťastného jsou mezi protestujícími stoupenci TOP 09. „Vidím dokonce zastupitele TOP 09, jak podněcují protesty, různě tleskají, cinkají s nimi klíči. Tam nejsou lidé, kteří volil občanské demokraty, to jsou všechno lidé, kteří jsou nespokojeni s tím, že volby dopadly jak dopadly.“

„Demokraticky zvolení zastupitelé se rozhodli k uzavření koalice. Je to úplně stejné jako ve vládě ČR. V červnu vyhrála ČSSD a ODS s Věcmi veřejnými a TOP 09 uzavřela koalici. Tam to TOP 09 nevadilo, tady jim to vadí,“ zalitoval Šťastný.

Krok vedení magistrátu, který na odpolední jednání podle informací novinářů chce vpustit už jen několik desítek návštěvníků považuje za sporný. „Je třeba hledat rovnováhu mezi právem vyjádřit názor a naší povinností jednat. Faktem je, že když lidé zaplnili všechny chodby, jednat jsme nemohli. Je to odpovědnost předsedajícího a vedení magistrátu, aby zajistili, že jednání může probíhat a zároveň se naplnil nárok veřejnosti účastnit se,“ připomněl Tůma.

Tůma: Protesty neorganizuje TOP 09

Volební lídr TOP 09 v Praze Zdeněk Tůma ve Světě o jedné odmítl, že by protest na magistrátu byly koordinována jeho stranou. „Je to občanské vyjádření názoru na koalici. Faktem je, že k tomuto názoru mám sympatie, protože si nemyslím, že koalice ODS a ČSSD je to. Co Praha potřebuje.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Úvodní jednání zastupitelstva byl i tématem pro reportéra Petra Sehnoutku a Zdeňka Tůmu (TOP 09) ve Světě o jedné Rádia Česko

Krok vedení magistrátu, který na odpolední jednání podle informací novinářů chce vpustit už jen několik desítek návštěvníků považuje za sporný. „Je třeba hledat rovnováhu mezi právem vyjádřit názor a naší povinností jednat. Faktem je, že když lidé zaplnili všechny chodby, jednat jsme nemohli. Je to odpovědnost předsedajícího a vedení magistrátu, aby zajistili, že jednání může probíhat a zároveň se naplnil nárok veřejnosti účastnit se,“ připomněl Tůma.

Část společnosti není spokojena

Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček v Ozvěnách dne situaci připodobnil iniciativě Děkujeme, odejděte z roku 1999, kdy se sešlo 100 000 lidí na Václavském náměstí, a také k odporu veřejnosti na přelomu let 2000 -2001 při tzv. boji o Českou televizi.

„Podle mě to znamená, že určitě část občanů není spokojena s vývojem poměrů v tomto státě. Nemyslí, že téma stojí: chceme návrat před listopad. To vůbec ne. Ale demokracii si představují trochu jinak. Možná že jim vadí politický projev některých politických stran. Asi jim vadí to, že nějak volí, hlasují, ale výsledek v podobě koaličních ujednání je úplně jiný,“ zdůraznil Nováček.

Ocenil postup Bohuslava Svobody, že nenechá nikoho z jednacího sálu vyvést a že bude schůzi zahajovat třeba několik dní. Nováček také zdůraznil, že jedním ze základních ústavních principů je právo na vyjádření názorů a zasedání zastupitelstev jsou veřejná.

Petr Nováček předpověděl, že epilog bude smírný. „Dovedu si představit, že v kritické situaci se schůze uskuteční v noci a na jiném, místě,“ řekl s poukazem na zákonnou nutnost zvolit primátora do 2. prosince.


Milan Kopp, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme