NBÚ by měl kvůli Mynářovi prověřit prezidentskou kancelář, žádá poslankyně

Národní bezpečnostní úřad by měl podle poslankyně TOP 09 a Starostů Věry Kovářové prověřit prezidentskou kancelář. Poslala proto podnět řediteli úřadu. Poslankyně se obává, že by kancléř Vratislav Mynář mohl mít přístup k tajným informacím, přestože nedostal bezpečnostní prověrku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kancléř Vratislav Mynář

Kancléř Vratislav Mynář | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Byla bych ráda, aby se zjistilo, zda nedochází k porušování zákona 412 o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti,“ říká Věra Kovářová, co by měl NBÚ prošetřit.

„Předpokládám, pokud by měl kancléř vykonávat dobře svoji práci, měl by mít přístup k utajovaným informacím, tak jak to mají jeho podřízení a pan prezident. Ovšem on nemá bezpečnostní prověrku, takže by přístup k těmto informacím mít neměl,“ vysvětluje poslankyně.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček to však odmítá. „K tomu jsou určeni pracovníci kanceláře prezidenta republiky, kteří disponují příslušnými prověrkami. Vše je pečlivě evidováno. Mohu ujistit, že ve věci utajovaných skutečností je kanceláří prezidenta do písmene dodržován zákon,“ tvrdí.

Podle mluvčího Národního bezpečnostního úřadu kontroluje úřad průběžně všechny instituce, které s utajovanými informacemi pracují.

Kauza Mynářovy prověrky | Foto: Český rozhlas

Věra Pfeifferová, Petra Hosenseidlová, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme