Nečas není spokojený s Drábkovou novelou zákoníku práce

Premiér Petr Nečas není spokojený s novelou zákoníku práce tak, jak ji připravuje ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Řekl to v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Podle Nečase nejsou chystané změny dost razantní. Premiér proto chce vzkřísit původní verzi zákoníku, kterou připravoval loni ještě jako ministr ve vládě Mirka Topolánka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek | Foto: Tomáš Adamec

Petr Nečas návrh ministra Jaromíra Drábka z TOP 09 označil za vykastrovanou novelu, která je zbytečně mírná.

Přehrát

00:00 / 00:00

necas RSM.mp3

Nečas proto navrhuje, aby se kabinet přiklonil k jeho novele, kterou zpracovával loni, když ještě řídil ministerstvo práce a sociálních věcí. Ta například počítá s tím, že zaměstnanec by mohl dostat výpověď bez udání důvodu, s řetězením smluv a také omezením vlivu odborů. Nečas se ale nebrání některým změnám v zákoníku:

„Neříkám, že tam musí být úplně všechno, co je připraveno. Objevily se i některé nové náměty, třeba možnost zkrátit pracovní úvazky, implementovat některé nové směrnice Evropské unie.“

Nečas také tvrdí, že v zákoníku chybí prvky, které směřují k větší flexibilitě pracovního trhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

drabek RSM.mp3

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek se ale brání. Při přípravě novely se prý řídil programovým prohlášením vlády a koaliční dohodou. K případným změnám v zákoníku se ministr zatím nechtěl příliš vyjadřovat, nejdříve chce situaci probrat s vedením strany:

„Zítra máme naplánované řádné jednání předsednictva TOP 09, tam seznámím mé kolegy se způsobem koaličního jednání v průběhu posledních dvou měsíců a vyjádřím k tomu své pohledy a stanoviska.“

Odboráři mají jasno

Pro odboráře je nepřijatelná jak novela z dílny ministra Drábka, tak Nečasova varianta zákoníku práce. Pokud by si ale odboráři měli vybrat, tak větším zlem je pro ně rozhodně verze, kterou prosazuje premiér.

Prezident svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl by naopak uvítal, aby se prosadily právě razantnější změny. Míl ministry vyzval, aby vláda místo dvou novel zákoníku práce připravila jednu komplexní úpravu, která by trh práce skutečně zpružnila. S tím souhlasí i premiér Petr Nečas.

Martina Spěváčková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme