Nečasová se cítí nevinná, soud vyloučil veřejnost z projednávání její kauzy

Soud vyloučil veřejnost z projednávání kauzy Jany Nečasové, dříve Nagyové. V případu údajného zneužití Vojenského zpravodajství se totiž můžou objevit utajované skutečnosti. Bývalá šéfka premiérova kabinetu dopoledne vypovídala za zavřenými dveřmi necelé dvě hodiny. Ve své výpovědi odmítla zneužití Vojenské rozvědky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jana Nečasová, dříve Nagyová

Jana Nečasová, dříve Nagyová | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

O vyloučení veřejnosti rozhodla soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová. Uznala názory advokátů obžalovaných, podle kterých by se na veřejnost mohly dostat informace v režimu utajení.

„Zvážila jsem slyšení všech přítomných stran a vydávám usnesení, že vylučuji veřejnost u dnešního hlavního líčení. Respektive u hlavního líčení zatím po dobu, kdy budou vyslýcháni obžalovaní," uvedla soudkyně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní líčení s Janou Nečasovou v kauze Vojenského zpravodajství dnes probíhá s vyloučením veřejnosti. Více od Veroniky Hlaváčové

Soud se k případu Jany Nečasové vrátil po dvou měsících. Podle obžaloby nechala ještě jako šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase sledovat z čistě osobních důvodů jeho tehdejší manželku Radku.

Žalobě čelí i další tři lidé - bývalí šéfové rozvědky Milan Kovanda a Ondrej Páleník a zpravodajec Jan Pohůnek. Všem hrozí až pětiletý trest.

Obhájce Jany Nečasové Eduard Bruna u soudu uvedl, že bez využití určitých tajných informací z Vojenského zpravodajství se prý jeho klientka nemůže dostatečně hájit. Toto stanovisko potvrdili i právní zástupci dalších tří obžalovaných.

Jana Nagyová Nečasová soud | Foto: Filip Jandourek

Státní zástupce Rostislav Bajgar naopak prosazoval, aby veřejnost v soudní síni zůstala. Před začátkem hlavního líčení řekl, že by soudkyně mohla veřejnost vyloučit jen na určité části výpovědí obžalovaných.

„Platí zásada veřejnosti soudního řízení. Z naší strany se nejedná o žádnou snahu o nějaké pranýřování; ať prostě veřejnost ví, k čemu mělo dojít. To je z naší strany vše. A zásada veřejnosti je zakotvena v Ústavě,“ zdůraznil státní zástupce.

Jako svědek má vystoupit expremiér Nečas

Jana Nečasová na úvod své obhajoby dnes mluvila necelé dvě hodiny. „S výslechem mojí klientky jsem velmi spokojen. Probíhal plynule, mluvila rozumně, byla připravená,“ říká právník Nečasové Eduard Bruna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauzu Jany Nečasové sleduje reportér Antonín Viktora

„Mluvila o tom, že se nedopustila žádné trestné činnosti. Museli byste znát její argumenty proti obžalobě. Je to velmi rozsáhlá záležitost. Nemůžu to shrnout do třech vět," dodal.

Další podrobnosti nesmí kvůli podepsané mlčenlivosti prozradit. Vinu popřel i další obžalovaný, někdejší šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník:

„Vypověděl jsem pravdu. To byla celá obhajoba. Vinu odmítám, odmítal jsem ji od začátku. Znovu opakuji – ničeho nezákonného jsem se nedopustil ani já, ani Vojenské zpravodajství.“

K soudu přišla Jana Nečasová v doprovodu svého manžela, bývalého premiéra Petra Nečase, který v kauze vystoupí jako svědek. Soud naplánoval výslechy svědků rovněž na tento týden.

Aktéři v kauze Nagyová | Foto: Český rozhlas

mta, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme