Nečekaný úspěch. Voliči udělali z filozofujícího bezdomovce náhradníka zastupitele

Jejich kandidatura vypadala spíš jako recese, bezdomovci Alexandru Salákovi a punkerovi Štěpánu Málkovi však jen těsně unikla místa v zastupitelstvu Královéhradeckého kraje. Díky stovkám preferenčních hlasů skončili jako náhradníci těsně za lídry společné kandidátky Pirátů a zelených.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volební plakát Alexandra Saláka a Štěpána Málka

Volební plakát Alexandra Saláka a Štěpána Málka

Úspěch dvojice překvapil i jednoho z lídrů společné kandidátky Martina Hanouska. "Vypadalo to, že nás přeskočí. Pan Málek byl dlouhou dobu sčítání na druhém místě," řekl Zpravodajskému webu Českého rozhlasu. Piráti se zelenými v Královéhradeckém kraji však nakonec získali 5,3 procenta hlasů a dva mandáty. Ty nakonec bere Hanousek s vedoucím pirátské části kandidátky Martinem Jiránkem.

700 preferenčních hlasů
Punker Málek startoval z 12. místa, voliči ho však se 700 preferenčními hlasy poslali na první náhradnickou pozici. Filozofující bezdomovec Salák, jak ho Piráti se zelenými prezentovali v kampani, získal 511 preferenčních hlasů, a nečekaně tak obsadil druhou náhradnickou příčku.

"Dělali jsme kampaň netřiďte lidi, ale odpad. Udělali jsme jim prezentaci. Pana Saláka jsme představovali jako filozofujícího bezdomovce a Štěpána Málka jako pankáče a zpěváka. Zjevně to velmi významně zaujalo," myslí si Hanousek.

Salák je v Hradci Králové známou postavou a alespoň podle informací na kandidátce není běžným bezdomovcem. "To, co miluje ze všeho nejvíc, je četba a diskuse o filozofii. Nejbližší je mu prý Platón. Téměř nepřetržitě bloumá ulicemi Hradce Králové nebo tráví čas v knihovně. Nekouří, skoro nepije. Studoval gymnázium, potom knihovnictví, chvíli v knihovně i pracoval a celý život žil jen pro hokejbal," prezentuje ho. Svéraznou postavou kandidátky byl také Málek - akademický sochař, výtvarník, učitel a zpěvák z Nového Bydžova.

Pospíšila voliči ‚vykroužkovali‘ z posledního na 1. místo. Podívejte se, komu preferenční hlasy pomohly a koho vyřadily

Číst článek

Kandidaturu brali vážně
Hanousek ale odmítá, že měli Pirátům a zeleným posloužit pouze jako maskoti. "Oba dva brali kandidaturu velice vážně," tvrdí. Jak Salák, tak Málek navíc podle krajského lídra zelených rozhodně za sebou nemají poslední volby. "Určitě s nimi budeme spolupracovat do budoucna. Doufám, že za nás budou kandidovat do komunálních voleb," uzavřel.

Volby do krajských zastupitelstev - získané mandáty - Královéhradecký kraj | Foto: ČTK

Krajské volby v Královéhradeckém kraji s přehledem vyhrálo ANO s 13 mandáty, následuje ČSSD se šesti a ODS s pěti. Vítězná strana však zřejmě neobsadí post hejtmana. Na spolupráci se krátce po volbách dohodli ČSSD, ODS, Starostové a Východočeši, Koalice pro Královéhradecký kraj a také TOP 09. V opozici tak zřejmě skončí i sdružení Pirátů se zelenými.

 

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme