Nejlepší nemocnici mají České Budějovice, vyplývá z ankety

V Českých Budějovicích mají nejlepší nemocnici. Ukázal to rozsáhlý průzkum organizace HealthCare Institute. Ta anketu sestavila už po desáté na základně dotazníků, které pacienti a zaměstnanci vyplňují ve zdravotních zařízeních. Zdravotníci posuzují například bezpečnost péče nebo komunikaci na pracovišti, pacienti pak množství informací, přístup personálu nebo to, jak jim chutná nemocniční strava.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nemocnice v Českých Budějovicích

nemocnice v Českých Budějovicích | Foto: Nemocnice České Budějovice

Výsledky ankety organizace HealthCare Institute zveřejnily dnešní Hospodářské noviny. Letos se o přízeň ucházelo 156 nemocnic, které organizace porovnávala podle kritérií spokojenosti, bezpečnosti a hospodaření.

„To, co se snažíme sledovat a na základě parametrů pak benchmarkovat české nemocnice, je za prvé na základě finančního zdraví, to znamená finanční kondice, poslední dva roky se tam snažíme zohledňovat i průměrný plat v dané nemocnici, míru zpětných investic do zkvalitňování péče a tak dále,“ vysvětluje ředitel HealthCare Institute Daniel Vavřina, z čeho hodnotitelé vycházejí.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Českých Budějovicích sídlí nejlepší nemocnice v ČR. Zvítězila v anketě Health Care Institute. Hosty ČRo byli ředitel institutu D. Vavřina a jihočeský hejtman J. Zimola

Podle Ondřeje Dostála z Platformy zdravotních pojištěnců se do výsledků ankety výrazně promítá i ekonomika nemocnic. „Úspěch nemocnice je hodně podmíněn tím, jak jí platí zdravotní pojišťovny,“ zdůrazňuje.

„Platby jsou velmi nerovné a určitě snazší je umísťovat se vysoko v žebříčku pro nemocnice, které dostávají od zdravotních pojišťoven spoustu peněz než pro jiné nemocnice, které za tu samou péči dostávají podstatně méně kvůli absurdním úhradovým mechanismům,“ dodává Dostál.

Podle předsedy Asociace českých a moravských nemocnic Eduarda Sohlicha je pro nemocnice žebříček spíš orientační.

„Myslím, že v dnešní době je ve zdravotnictví daleko víc zásadnějších problémů než se zabývat žebříčky. Mám obavy, aby vůbec měl kdo pacienty v nemocnici ošetřovat. Protože ten deficit zdravotnického personálu je tak velký, že to by mělo být apelem,“ míní.

Nemocnice České Budějovice, a. s., jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, patří s kapacitou 1450 lůžek mezi největší zdravotnická zařízení v ČR. Poskytuje péči pro celý jihočeský region. Ročně je tam hospitalizováno okolo 53 tisíc pacientů. Lékaři tam provedou přes 30 tisíc operačních zákroků a téměř 660 tisíc ambulantních vyšetření a léčebných výkonů.

Z fakultních nemocnic zvítězila v anketě Ústřední vojenská nemocnice ve Střešovicích.

Nemocnice na jihu Čech se pravidelně dostávají mezi nejlépe hodnocená zdravotnická zařízení v Česku. Mezi nefakultními zařízeními se letos dobře umístila i nemocnice v Prachaticích. Loni se na druhém místě za Nemocnicí v Podlesí v Moravskoslezském kraji umístila zase písecká nemocnice.

„Podle našeho měření jsou jihočeské nemocnice výjimečné tím, že už dlouhodobě management nemocnic i zřizovatel, tedy kraj, mají jasno v tom, co chtějí udělat se strategii svých zařízení. Tomu potom podřizují řízení a vedení nemocnic,“ říká Daniel Vavřina.

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD) je s výsledky anket spokojený. „Jsem rád a koneckonců očekával jsem to,“ uvedl.

Připomněl, že na území kraje je osm nemocnic, které ve formě akciových společností založil Jihočeský kraj, jakožto jejich jediný a stoprocentní vlastník. „My jsme zakladatelé sítě jihočeských nemocnic. V každém okrese se spádovým územím je umístěna nemocnice. Ty si vzájemné nekonkurují a jejich managementy vytvořily velmi dobrý tým,“ shrnul Zimola.

Nejlepší nemocnice 2015 | Foto: Český rozhlas

Iveta Vávrová, Kateřina Součková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme